Land Cruiser og andre Toyota-modeller kan motorhavarere

Problemene fortsetter for Toyota. Også Land Cruiser og andre modeller kan ha en teknisk feil som fører til motorhavari. Minst 5000 biler i Norge må kontrolleres.

Toyota

Dieseldrevne Land Cruisere fra Toyota produsert i perioden juni 2004 til september 2007 kan ha en alvorlig teknisk feil.

Foto: KAZUHIRO NOGI / AFP

I forrige uke fortalte vi historien om Ståle Hagen som uventet fikk motorhavari på sin Toyota Previa, med full overhaling eller bytte av motor til 110.000 kroner som resultat. Den reparasjonen har han ikke råd til.

Nå viser det seg at problemet også gjelder andre Toyota-modeller. Land Cruiser er den mest utsatte modellen.

5000 biler i Norge

Den norske forhandleren har til nå registrert motorproblemer på 190 dieseldrevne Land Cruisere. I Norge er det solgt litt over 5000 dieselbiler av denne modellen fra den aktuelle produksjonsperioden. I tillegg kommer biler som eierne har importert på egen hånd.

Dermed er dette problemet mer omfattende enn mange har vært klar over. Importøren innrømmer at svakheten er velkjent.

Previa-eieren fra Trondheim må selv ta alle kostnadene med å skifte motoren i 2002-modellen, som han importerte fra Danmark for fire år siden.

Han er skuffet, og mener Toyota stikker av fra ansvaret. Hagen har fulgt alle servicer på sin Previa og benyttet Toyota merkeverksted, og mener det ville vært naturlig at feilen ble reparert samtidig.

Men eier man en Land Cruiser, slipper man å betale verkstedregningen.

Kaller inn bilene

Rent teknisk er problemet at en dårlig dyse i motoren kan føre til at oljesilen tetter seg slik at tilførselen av smøreolje blir blokkert. Resultatet kan bli fullt motorhavari.

Ifølge informasjonssjef Espen Olsen i Toyota Norge har også noen svært få Avensis-utgaver dette problemet. De fleste tilfellene som er oppdaget, er dekket av garantien.

Feilen er også funnet i noen få biler av typen RAV4.

Men Olsen bekrefter at Land Cruiser er mer utsatt.

- Nøyaktige tall har jeg ikke, men det er i hvert fall snakk om 190 Land Cruisere i Norge. Vi har satt igang en servicekampanje der vi kontakter eierne til de aktuelle årsmodellene. Drøyt 5000 biler er solgt i Norge, og i tillegg kommer import.

- Problemet er at det kan være vanskelig å finne alle fordi mange bileiere bruker verksteder utenom våre forhandlere. Det gjelder blant annet bruktimporterte biler. Det er ikke sikkert at alle andre verksteder har kjent til dette problemet, sier Olsen.

Informasjonssjef i Toyota Norge, Espen Olsen.

Informasjonssjef i Toyota Norge, Espen Olsen.

Foto: Toyota Norge
- Ta kontakt

Derfor oppfordrer han eiere av Land Cruiser produsert i perioden fra juni 2004 til september 2007 med dieselmotor av typen D-4D om å kontakte nærmeste Toyota-forhandler.

Der kan de få sjekket og eventuelt byttet dysepakningene for å være sikker på at motoren ikke havarerer, uavhengig av om bilen er kjøpt i Norge eller er importert.

- Verkstedutgiftene blir ikke belastet kundene, legger han til.

- Men hvorfor må eiere av Previa-modellene betale hele eller deler av reparasjonen selv?

- Fordi Toyota sentralt har fastslått at antallet Previa-biler med dette problemet er langt lavere enn Land Cruiser. For Previa tilbys derfor en såkalt preventiv kampanje der kunden må være med på å dekke deler av reparasjonen. Men vi er i dialog med den europeiske Toyota-avdelingen for å vurdere dette nærmere fordi antall tilfeller har økt i det siste, sier Olsen.

- Norske Toyota-eiere er misfornøyde med at feilen ikke er blitt fikset når bilen er på service hos merkeverkstedet, eller at de i det minste ikke har fått informasjon om at bilene kan ha en slik feil. Hva er din kommentar?

- Vi beklager de tilfellene der det ikke har skjedd. Kundetilfredshet har førsteprioritet hos oss, og vi lover å rydde opp i disse tilfellene. Vi stresser slike problemstillinger i hele apparatet vårt, og jobber hardt for å bli bedre med denne typen oppfølging, sier informasjonssjef Espen Olsen.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.