Meieriprodukter som har gått ut på dato, gamle egg og slappe grønnsaker kan brukes til mer enn du tror. Kokk Espen Vesterdal Larsen lager gourmetmiddager av det andre kaster i søpla.
– Det er viktig å ta i bruk sanseapparatet. Man må lukte, føle, kjenne og se, sier Espen Vesterdal Larsen.
Han har tidligere vunnet kokke-VM med landslaget, og er nå matfaglig rådgiver ved Kulinarisk Akademi.
Holder i månedsvis
Espen Vesterdal Larsen er kokk, og har på oppdrag fra FBI laget mat blant annet med utgått fløte.
Foto: NRKPå oppdrag fra Forbrukerinspektørene har Larsen komponert en fireretters meny basert på middagsrester fra redaksjonens kjøleskap og matvarer utgått på dato.
– Syrnet melk som kefir kan brukes flere uker over tid. Egg er gode langt over anbefalt dato. Oppkuttede grønnsaker holder fint 4–5 dager i kjøleskap, og ris, pasta og poteter kan stå i en uke, forteller han og minner om at middagsrester må settes raskt inn i kjøleskapet for å ikke bli dårlige.
- Les også: Kaster mindre mat med mindre tallerkener
I oppskriftene under bruker Larsen utgåtte meieriprodukter i både smoothie, suppe og dessert.
– Du må stole mer på din egen dømmekraft og luktesans enn datomerkingen på pakken, sier den tidligere landslagskokken.
Styr unna dette
Selv om det er mange matvarer som trygt kan brukes etter stemplingsdatoen, er det noen typer utgått mat Larsen er mer skeptisk til.
– Lukter det dårlig går det rett i søpla. Vær forsiktig med kylling, fisk, skalldyr og rå kjøttprodukter med bein som har gått ut på dato, advarer Larsen.
- Les også: Kjøper tre, betaler for to, trenger én
Som kokk har han en regel han alltid følger:
– Ikke servere til andre det du ikke vil spise selv.
Larsens meny med oppskrifter på restemat for FBI
(Alle oppskrifter er til 4 personer)
Smoothie
4 stk. små begre med utgått blåbæryoghurt
Juicen av en halv sitron
1 stk. brun banan
100 g utgått matyoghurt
3 dl isbiter
Alt kjøres i blender, og serveres iskaldt.
Spicy gulrotsuppe med kylling og krutonger
Matyoghurt og fløte kan brukes i matlaging etter det har gått ut på dato. Denne suppen er et eksempel på det.
Foto: Kent Amar Eriksen/NRK- Suppen
3 stk. skrelte gulrøtter
1/3 stk. slapp rød chili
2 cm fersk ingefær
5 dl kyllingkraft (5 dl vann + 1 stk. terning kyllingbuljong)
1 dl utgått fløte
1 dl utgått matyoghurt
Salt, pepper og sitron
Fres chili og ingefær i olje, og tilsett gulrøtter og kraft. Kok dette til gulrøttene er møre. Kjør så suppen i blender og smak til med krydder, fløte og yoghurt.
- Brødkrutonger
2 stk. skalker av gammelt brød
Salt, pepper og olivenolje
Skalkene deles i små biter. Deretter rister du dem i ovnen på 220 °C til de er sprø og har fått gylne kanter.
- Kyllingbryst
2 stk. kyllingbryst
Salt, pepper og olje
Kyllingbrystene brunes og krydres. Deretter setter du kyllingen i ovnen i cirka 10 minutter på 150 °C. La dem hvile før de skjæres i skiver.
- Anrett suppen med finsnittet vårløk og skiver av kylling. Toppes med en god klikk matyoghurt.
Pytt i panne med salat og posjerte egg
Grønnsakrester og egg utgått på dato kan bli en god middagsrett. Egg er gode langt over anbefalt dato.
Foto: Kent Amar Eriksen/NRK- Pytt i panne
8 stk. mandelpoteter i skiver
½ stk. løk i terninger
2 stk. tomater
Grønnsaker fra forrige ukes middag. Vi brukte gulrot, blomkål og brokkoli.
4 skiver kjøttpålegg av ymse slag
Salat utgått på dato, smakt til med salt, pepper, sitron og olivenolje
Potetene stekes i olje til de er gylne og møre. Smak til med salt og pepper, og tilsett kjøttpålegg, løk og diverse grønnsakrester. Rett før servering tilsettes tomater i terninger. Smak til med salt, pepper og litt olivenolje
- Posjerte egg
4 stk. egg utgått på dato
3 l kokende vann i en vid kjele tilsatt 2 ss eddik
Bruk en visp for å få sirkulasjon i vannet, legg i eggene og la de trekke i 2–3 minutter.
- Anrett pytt i pannen med egget oppå. Serveres med salat og en klikk rømme.
Multe- og kransekakekreasjon
Tørr kransekake trenger ikke være dårlig kransekake.
Foto: Kent Amar Eriksen/NRK5 stk. små ringer av tørr kransekake
1 stk. beger med utgått matyoghurt
3 dl utgått Piano vaniljesaus
1 glass multesyltetøy
Tips! Tørr kransekake blir som ny hvis den pakkes inn i plastpose en liten stund med skivet rå potet.
Legg en spiseskje med multesyltetøy i bunnen av et glass. Legg på biter av tre av ringene med kransekake. Bland sammen yoghurt og vaniljesaus, og legg lagvis med multesyltetøy og biter av de to gjenværende ringene med kransekake. Avslutt med kransekake på toppen.
Her er kokkens tips til basisvarer som et «møblert kjøkken» bør inneholde
Smakstilsetninger/oljer:
Smør, olivenolje, rapsolje, sesamolje
Salt (havsalt, flaksalt + vanlig)
Pepper
Sitron
Buljong
Sauser (soyasaus, tabasco, HP-saus, Worcestershire-saus og noen asiatiske sauser)
Eddik (balsamico og hvitvinseddik)
Chili saus
Sennep (sterk og søt)
Ketchup
Krydder og urter
Hermetikk/tørrvarer:
Ris (basmatiris)
Pasta av ulike slag
Nudler og couscous
Mel (hvetemel, maisennamel, potetmel)
Havregryn
Bakepulver og vaniljesukker
Sukker
Kaffe, te, kakao
Tomatpuré
Hermetiske tomater
Gode oliven
Honning
Kokosmelk
Curry paste
I kjøleskapet:
Egg
Ost (parmesan og en hvit ost)
Rømme eller crème fraîche
Majones
Melk
Yoghurt naturell/matyoghurt
Grønnsaker:
Løk
Poteter
Gulrot
Paprika
Hvitløk