NRK Meny
Normal

Slik lager du et romantisk bed!

Bedet i forkant av huset skal etableres i noe vi kaller for bestemorsstil, eller det som i England kalles for Cottage Garden.

Bestemorsbedet

Mette gjødsler bedet for å gi plantene en god start.

Foto: Per Foss / NRK

Et bed i bestemorsstil krever mange forskjelling planter og stauder.

Typisk for stilen

Uttrykket skal være litt tilfeldig, og gi inntrykk av lite planleggging. Det er viktig å plante tett. Plantene skal gro fullstendig i hverandre, det skal se frodig ut, og staudene skal dukke opp både her og der.

Planlegg nøye

Selv om uttrykket skal virke tilfeldig, er det motsatte tilfelle når bedet skal etableres. Det er viktig å planlegge nøye for å få til det ønskede uttrykket. Det lureste er å lage en skisse, bestemme hvilke planter som skal brukes, og tegne inn plantene. Det bør være både høye og lave planter. Bedet det plantes i bør ha en stor og god mage. Det må være mye jord for å få til en fin kurve i bedet. Da syns plantene bedre.

Her får du oppskriften!

Skissene under er det gartneren vår Tom som har laget. Det er også han som har planlagt bedet, og plukket ut alle plantene. Alle plantene i listen under finner dere igjen på skissene. Noen av plantene er det flere av, og andre er det bare en av. Det er viktig at noen av de samme plantene dukker opp igjen flere steder i bedet, for å få til det tilfeldige inntrykket.

Skisse bed Grønn Glede 2009

Helt til høyre på skissen mangler det fire planter. Utenfor bildekanten plantes ytterligere en nr. 10 innerst mot veggen. Så nr. 14 på utsiden, og to stk. nr. 15 etter hverandre borterst.

Planteliste:

 1. Eksisterende syrin.
 2. Klatrerose, New Dawn (H5) og klematis Ville de lyon, samplanting.
 3. Eksisterende buskrose.
 4. Buskrose, Rosa Cambridge castel, H4.
 5. Stokkrose, fargeblanding, H6.
 6. Arentshjelm alba, H6-8.
 7. Riddersporer: blå Skyblue og rosa Astolat, H6-8.
 8. Buskrose, Mundi, rosarød og hvit stripete, H6.
 9. Peoner: Sarah Bernards og Chales White. H6-7.
 10. Høstormedrue Brunette H5.
 11. Høstsymre Charlotte, H5.
 12. Akeleie Rotstern, rød, H5-6.
 13. Buskrose, Rose de rescht, H6.
 14. Lavendel, H3-4.
 15. Storknebb Max Frei, H5-8.
 16. Løyntnantshjerte Spektabilis, H6-8.
 17. Småhjerte Exima, H6-8.
 18. Revebjelle Gloxiniflora, H6-7.
 19. Flox, gammel sort, hvit og rosa, H7-8.

I tillegg til plantene over har vi sådd erteblomst- og ringblomstfrø rett i bedet.

På nummer to i skissen står det samplanting. Det betyr at rosen og klematisen skal plantes sammen, og få lov til å gro inn i hverandre.

Les også: Total forvandling!

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.