NRK Meny
Normal

Kyssesyke smitter lenge

Det kan ta opp til fire uker fra du blir smittet til du blir syk av kyssesyke, og selv lenge etter at du har blitt frisk kan du smitte andre.

Kyss
Foto: Sara Johannessen / Scanpix

 

Spørsmål

Hei Jørgen. I dag fikk jeg vite at jeg har fått kyssesyke. På nettet kan jeg lese at det er delte meninger om jeg fortsatt er smittefarlig. Noen sier man bare er smittefarlig i inkubasjonstiden. Stemmer dette?

Så lurer jeg på hvilke smerter og symptomer jeg kan vente meg? Nå har jeg enormt vondt i hodet. Kan jeg bruke smertestillende? Hilsen gutt 18.

Jørgen svarer

Hei. Det kan fra to til fire uker fra du blir smittet og til du blir syk. Kyssesyke (mononukleose) er en sykdom med symptomer som varierer veldig fra person til person. Noen blir så syke at de blir innlagt på sykehus, mens andre er så lite syke at de ikke engang oppsøker lege. Det vanligste er noe midt imellom.

Når det gjelder smerter er ikke det det mest utpregete ved sykdommen. Det er i så fall hodepine og verk i muskler og ledd. Dette kan du effektivt behandle med smertestillende som inneholder acetylsalisyl. Paracet kan også brukes i begrensede doser hvis ikke leveren din er påvirket av sykdommen.

Når det gjelder smittefare så er man smittsom via virus i spyttet, og det er påvist virus i spyttet selv hos de som er klinisk friske i opptil to - fire uker etter at sykdommen har gitt seg. Med andre ord kan smittsomheten vare mye lengre enn bare i inkubasjonstiden.

Hilsen

Jørgen Skavlan, spesialist i allmennmedisin 

Livsstil:

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.