NRK Meny
Normal

Dagros gir mer melk en nr. 08532

Kyr med navn gir mer melk enn navnløse kyr.

Melking
Foto: Odd Rømteland / NRK

Kuer

Kyr liker kos og omsorg, og i følge bønder har de hver sin personlighet.

Foto: ALEXANDRA BEIER / SCANPIX

At kyr som trives gir mer melk enn kyr som mistrives er en kjent sak. Derfor skal ei melkeku alltid stelles godt med og gjerne få mye kos.

Men det er mer som fører til trivsel og melk en kos.

Dagros og Litago er ikke som alle andre kyr. Fordi de har navn gir de mer melk enn kyr som bare er ei ku i på båsen.

Lykkelig ku

Britiske forskere har nemlig funnet ut at kuer med navn gir 3,4 prosent mer melk enn kuer med bare et nummer i øret eller en chip rundt halsen, skriver Live Science .

– Akkurat slik mennesker reagerer bedre på personlig kontakt føler også kyr seg lykkeligere og mer avslappet hvis de får en-til-en-kontakt, sier Catherine Douglas ved Newcastle Universitet.

Les mer om dyr:

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.