NRK Meny
Normal

Kvinner taper på syk mann

Kvinner går ned i inntekt når ektemannen rammes av kreft. Menn derimot, tjener like mye selv om kona er syk.

Holde hender
Foto: Colourbox

Når mannen får kreft, har kvinnene i snitt et inntektstap like stort som om de skulle hatt kreft selv, viser en ny studie fra Kreftregisteret.

Kvinner går ned mellom 8 og 10 prosent i lønn i snitt, og nedgangen varierer med hvilken type kreft mannen har og hvor langt sykdommen har kommet.

- Det er ikke rollelikhet i Norge i dag, men likevel var resultatene overraskende, sier forsker Astri Syse til Dagens medisin .

Usikker årsak

Hva som er årsaken til at kvinner går ned i lønn, er usikkert.

Det kan være at de går ned i stilling, at de går over fra skift til dagarbeid eller at de bytter til en mindre krevende jobb som er dårligere betalt.

Resultatene av undersøkelsen viser at ektepar samlet sett taper mer på at mannen blir syk enn at kvinnen blir det.

I tillegg viser det seg at i tilfeller der mannen dør av kreft, går kvinnen ikke tilbake igjen til sitt opprinnelige inntektsnivå.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.