Kvinner på resepttoppen

Kvinner bruker betydelig mer reseptbelagte medisiner enn menn.

Piller
Foto: PHILIPPE TURPIN / BELPRESS

Det er de eldste som mottar desidert flest resepter i Norge, viser en fersk rapport fra Reseptregisteret .

Men det er hovedsaklig menn som sørger for at tallene for yngre voksne er lavere.

For kvinner holder tallene seg høye helt fra 20-årene. Over 80 prosent av kvinner mellom 20 og 25 fikk medisiner på resept i 2008.

Skyldes i hovedsak prevensjon

I aldersgruppen fra 15-30 år er forskjellen på kvinner og menn spesielt stor. I hovedsak skyldes dette at nesten halvparten av alle kvinner i denne aldersgruppen bruker hormonprevensjon.

Men også når man ser bort fra hormonprevensjon, er andelen legemiddelbrukere høyere blant kvinner enn blant menn.

I de eldste aldersgruppene blir denne forskjellen så godt som utjevnet. 90 prosent av alle over 70 år fikk legemidler på resept i fjor.

Liten gruppe i faresonen

Det har vært en sterk økning i salget av vanedannende medikamenter de siste 10 årene, men tallene har flatet ut etter 2005.

Antallet som får utlevert slike preparater øker sterkt med alderen. Kvinner dominerer i alle aldersgrupper, unntatt de yngste.

De fleste har kun fått utlevert små pakninger av disse medikamentene, men en liten gruppe har fått store mengder. 1 prosent av de som brukte Paralgin forte eller Pinex forte i fjor sto for 16,5 prosent av den totale mengden.

Antibiotika mest utskrevet

På listen over de mest utskrevne legemidlene i 2008, er det tradisjonell penicillin som topper, fulgt av medisin mot leddgikt, Paralgin/Pinex forte og forebyggende medisin mot blodpropp.

Reseptlegemidler med flest brukere 2008

 

Legemiddel

Bruk

Antall brukere

1

Apocillin/Weifapenin

infeksjoner

473 000

2

Diclofenac/Voltaren

smerte

470 000

3

Paralgin forte/Pinex forte

smerte

396 000

4

Albyl-E

forebyggende blodpropp

359 000

5

Zocor/Simvastatin

kolesterolsenkende

347 000

6

Imovane/Zopiklon

sovemiddel

305 000

7

Zyrtec/Cetirizin

antihistamin (allergi)

268 000

8

Paracet/Pinex/Paracetamol

smerte

253 000

9

Cosylan

hoste

245 000

10

Seloken/Selo-Zok/Metoprolol

blodtrykk/hjertesykdom

244 000

Hele rapporten kan lastes ned på fhi.no

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.