Hopp til innhold

Kvinner bør ta den største biffen

Kvinner har dobbelt så høyt behov for jern som menn, men spiser mye mindre av jernkilden kjøtt.

Biff

I stedet for å bekymre seg over at mennene spiser for mye kjøtt, bør kvinner selv kaste seg over den største biffen.

Foto: Colourbox

Vibeke Bugge

Vibeke Bugge i Opplysningskontoret for egg og kjøtt mener at Helsedirektoratets kostholdsråd om kjøtt burde vært kjønnsdelte.

Foto: Mari Svenningsen / Matprat

– Kvinner velger oftere hvitt kjøtt enn menn, men kan med fordel spise mer rødt kjøtt, sier ernæringsfysiolog Vibeke Bugge ved Opplysningskontoret for egg og kjøtt, til NRK.no.

– De har nesten dobbelt så høyt behov for jern som menn, og inntak av kjøtt kan være viktig for å opprettholde en god jernstatus, sier hun.

I 1997 spiste norske kvinner i gjennomsnitt 87 gram kjøtt om dagen, mens menn spiste 125.

Les også: Slik lager du en perfekt biff

– Bør ta den største biffen

En dansk undersøkelse viser at mer enn hver fjerde kvinne syntes at deres bedre halvdel spiser for mye kjøtt, mens tallet var en av ti for mennene.

– I stedet for å bekymre seg over mennene sine, bør heller kvinnene kaste seg over den største biffen for sin egen del, sier Grethe Andersen ved det danske Fødevarestyret (tilsvarende Mattilsynet) til Alive.dk.

– Kjøtt er en viktig kilde til vitaminer, mineraler og ikke minst jern, som kvinner mangler i større grad enn menn.

Les også: Slik får du bedre kosthold

Ikke mer enn 500 gram

Helsedirektoratet anbefaler riktignok begrensede mengder av bearbeidet kjøtt, og rødt kjøtt.

– Vårt råd er opp til 500 gram tilberedt kjøtt. Da tar man hensyn til økt risiko for kreft ved for mye rødt kjøtt, samtidig som vi erkjenner at det er en viktig jernkilde, sier Haakon Meyer, som leder Statens råd for ernæring.

– Vi gir ikke noe nedre tall; behovet varierer fra person til person og kvinne til kvinne. Man må selv følge med på eventuell jernmangel og sørge for å få i seg det man trenger. Rødt kjøtt er jo bare én av flere gode jernkilder.

Les også: Varsler dyrere kjøtt og egg

Jernkilder

Den største mengden jern kommer fra kornprodukter, ifølge Nettdoktor.no. Kjøtt bidrar med 20 prosent, mens frukt og grønt bidrar med ytterligere 20 prosent.

Lever er en god kilde til jern, og det samme er grønne grønnsaker, for eksempel brokkoli.

Det finnes også jerntilskudd i pilleform, og disse skal tas mellom måltidene for best effekt. De bør vel å merke kun tas ved påvist jernmangel.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)