Kuttet småspising, gikk ned fem kilo

Therese Kvarme kuttet ut sjokolade, kjeks og boller mellom måltidene. I løpet av fire uker gikk hun ned tre buksestørrelser og fem kilo.

Therese Kvarme

Boller, is og kjeks ble byttet ut med knekkebrød og frukt. I tillegg spiste Therese mer regelmessig. Effekten på midjemålet var stor.

Foto: Nils Mehren / NRK

Juma Iraki

Ernæringsfysiolog Juma Iraki.

Foto: Astrid Engen / NRK
Jus

Én desiliter jus kan gå inn som én av fem om dagen. Hvis du drikker en liter i løpet av dagen, tilsvarer det 10 appelsiner.

Foto: Astrid Engen / NRK

– Når jeg får det til, kan alle klare det. Det er helt utrolig hva man kan få til med enkle grep, sier Therese Kvarme fra Grovfjord.

Hun jobber i hjemmesykepleien og spiste uregelmessig. Det var lett å ty til litt sjokolade, en kjeks eller en bolle for å døyve den verste sulten når det ble for lenge mellom måltidene.

I tillegg drakk hun melk som tørstedrikk. Mye melk.

Melk nesten som brus

– Melk er sunt og du kan fint drikke to glass om dagen. Problemet til Therese er at hun drakk seks glass om dagen. Da blir det fort for mye energi i forhold til hva du klarer å forbruke på en dag, sier ernæringsfysiolog Juma Iraki.

– Det samme gjelder juice. Ett glass er sunt, men én-to liter er for mye.

Det er klinisk ernæringsfysiolog Kirsti Bjerkan enig i.

– Hvis vi tenker kalorier, er det ikke så stor forskjell på melk og brus. Sistnevnte har 50 cirka kilokalorier per 100 gram, mens melken har cirka 40. Melk er selvfølgelig mye sunnere, men det bør ikke være tørstedrikk, sier Bjerkan.

Småspising

Noen småsjokolader, en bolle eller tre og et glass brus. Plutselig har du spist flere middager.

Foto: Astrid Engen / NRK

Ikke 5:2-diett

Therese meldte seg da NRK Puls søkte etter folk som ville komme i bedre form og gjøre noe med kostholdet. I løpet av fire uker, endret hun kostholdet.

Hun beveget seg ikke mer enn før.

I stedet for å sulte seg igjennom to dager, slik motedietten 5:2 går ut på, kuttet Therese småspisingen. På lørdag fikk hun lov til å spise godteri.

Hun innførte sunne mellommåltider. Grove knekkebrød, magert pålegg, frukt og gulrøtter erstattet sjokolade, kjeks og boller.

– Grove knekkebrød inneholder mye kostfiber. Derfor er de fine som mellommåltider. Hvis du i tillegg bruker proteinrikt pålegg som magert kjøttpålegg, fisk eller egg, holder du deg mett lenge. Hvis du blir veldig sulten mellom måltidene, er det lett å overspise når du først spiser, sier Iraki.

Tre buksestørrelser

Hvis du har mye fett rundt magen, kan det tyde på at du også har mye fett rundt innvollene. Ved å redusere midjemålet, minker risikoen for diabetes, kreft samt hjerte- og karsykdommer.

Da prosjektet startet var Therese 102 centimeter rundt midjen. Etter fire uker var hun 96.

– Mange av oss tenker ikke nødvendigvis over at vi småspiser og at dette kan bidra mye til vekt og midjemål, sier klinisk ernæringsfysiolog Kirsti Bjerkan.

Se Puls på NRK1 i kveld klokka 20:25.

Therese Kvarme har kuttet småspising i fire uker.

Se video: Så overrasket ble Therese da hun oppdaget at hun hadde gått ned fem kilo. Foto: Nils Mehren / NRK

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.