NRK Meny

Kurs mot stamming

Han trenger å bli kvitt stammingen på grunn av utdannelsen. Lege og homeopat Siri Aabel mener det beste rådet er å prøve et kurs utviklet av en amerikansk psykiater som selv stammet.

Artikkelen er flere år gammel.

Spørsmål

Hei Siri. Jeg kjenner en som stammer. I seks år har han gått på stammekurs. Kurset har vært tre ganger i året, men dette ser ikke ut til å hjelpe noe. Jeg lurer på om du har noen tips til hvordan han kan bli kvitt stammingen?

Han er avhengig av å bli kvitt dette på grunn av utdanningen.

Siri svarer

Illustrasjonsfoto: Scanpix

Hei, og takk for at du tar opp dette for en du kjenner. Den som stammer opplever svært ofte mye skyld- og mindreverdighetsfølelse. Det jeg lurer på er hva slags type kurs han har gått på?

Jeg har en god venninne som er homeopat. Hun har selv en sønn på 18 år som stammer. De har prøvd det meste opp gjennom årene, og jeg har fulgt med i håp om å lære noe som jeg kan videreføre til mine pasienter med dette problemet.

I fjor fikk jeg høre om McGuire-metoden, oppkalt etter en amerikansk psykiater som selv stammet. McGuire startet kursvirksomhet og har hatt stor suksess med sin metode. Det arrangeres kurs over hele verden, også i Norge. Jeg har sakset fra deres norske nettside:

Målsetting:

Vårt hovedmål er å hjelpe deg til å bli en veltalende person, ikke bare en «ikke-stammer». For å nå dette målet fokuseres det på følgende aspekter:

· Fysisk

Å kunne snakke med en kraftfull røst fra brystregionen ved bruk av mellomgulvet

· Mentalt

Å forstå dynamikken i stamming.

Å motvirke tendensen til å «holde tilbake» og til å bruke unnvikelsesmetoder.

Å kunne håndtere frykt gjennom konsentrasjon og bruk av ikke-unnvikelsesmekanikker.

Å akseptere seg selv som en rehabiliterende stammer til du har bevist for deg selv at du kan ha en flytende tale med kun tilfeldige innslag av den tidligere plagen.

Å utvikle en selvsikker holdning for å bekjempe gjenstående fryktede situasjoner.

· Følelsesmessig

Når du har bekjempet frykten er målet å slippe deg løs, og ha det morsomt når du snakker.

· Spirituelt

Selvaktualisering. Når ditt verbale ego er løslatt, hvem er det da som snakker? Er du den personen du ønsker å være? Denne positive indre endringen – tro, hensikter, erkjennelse og så videre – er nødvendig for å oppnå videre fremgang i egen tale.

Jeg kan fortelle at min venninnes 18-åring har gjennomført kurs og fått en flytende tale. Han ble kvitt stammingen, men sist vi snakket sammen fortalte hun at han stadig har tilbakefall, noe som kan tyde på at det har med jevnlig trening og praktisering av teknikken å gjøre.

Jeg ville i hvertfall anbefale ditt bekjentskap å forsøke dette kursopplegget som du finner mer info om her; McGuire-programmet i Norge

Lykke til!

Hilsen

Siri Aabel

Lege og homeopat

Lenker

  • McGuire-programmet i Norge
  • Spør Siri Aabel

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.