NRK Meny
Normal

Kult med lesbiske foreldre

Hvordan blir barna preget av å vokse opp med lesbiske mødre? Jon Danielsen har vokst opp med to mødre og vet svaret.

To damer
Foto: Illustrasjonsfoto

Skal lesbiske par få rett til assistert befruktning? Denne saken er det delte meninger om. Debatten om en felles ekteskapslov for både heterofile og homofile er i gang, og et av stridstemaene er om loven skal åpne for at også lesbiske kvinner skal få hjelp fra det offentlige til å få barn.

Barnas beste er et stort fokus i denne debatten. Hvordan blir barna preget av å vokse opp med lesbiske mødre? Jon Danielsen vet svaret. Han har nemlig vokst opp med to mødre.

Jon sier at det er mamma og Ruth. Det blir litt vanskelig å omtale den andre, for det fins ikke noe godt ord som erstatter den andre forelderen når hun er av samme kjønn som mor. Så det blir bare Ruth, og mine venner må lære seg hvem hun er.

Det var nok en periode i livet mitt da det var vanskelig. Det at jeg hadde to ferldre av samme kjønn, var et ikke-tema, forteller Jon. Jeg skammet meg litt over det og skjulte det. Først i 14-årsalderen turte jeg å svare ja når jeg ble spurt om jeg hadde lesbiske foreldre. Det var litt unormalt, fordi jeg visste ikke om noen andre som hadde det.

Jeg var redd for ikke å bli sett på som normal for min egen del. slik er det når man er barn. Da vil man ikke skille seg ut, sier Jon.

Jeg har nok tenkt mye over min situasjon. Jeg har ikke saknet noen far, og jeg har følt at jeg har fått med meg noen verdier, som f. eks. større toleranse, i det miljøet jeg har vokst opp, sier Jon Danielsen.

Hør om lesbiske foreldre.

 

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.