Hopp til innhold

Krystallsyke en av de vanligste årsakene til akutt svimmelhet

– Svimmelheten når du har krystallsyke kan være veldig kraftig, som om hele rommet snurrer rundt, sier overlege.

Hode

KRYSTALLSYKEN: Sykdommen preges gjerne av anfall, og du kan blir «satt ut» av sterk svimmelhet.

Foto: Hans Ola Hevrøy / NRK

I går ble det kjent at Kronprinsesse Mette-Marit får behandling for krystallsyke.

Men hva er så denne sykdommen, som høres ganske mystisk ut?

Fredrik Goplen

Frederik Kragerud Goplen er overlege og leder ved Nasjonal kompetansetjeneste for vestibulære sykdommer ved Øre-nese-halsavdelingen, Haukeland universitetssykehus.

Foto: Haukeland universitetssykehus

– Krystallsyke er en av de vanligste årsakene til akutt svimmelhet. Sykdommen er vanligere jo eldre du blir, sier Frederik Kragerud Goplen, overlege ved Øre-nese-halsavdelingen ved Haukeland universitetssykehus til NRK.

Ifølge helsenorge.no er krystallsyke ufarlig og vanligvis forbigående, og rundt 80.000 nordmenn rammes av krystallsyke årlig. Symptomer er korte, kraftige anfall av karusellsvimmelhet.

Kragerud Goplen forteller at svimmelheten ofte begynner akutt i det du setter deg opp i senga om morgenen. Den kan også begynne når du legger deg ned, bøyer hodet bakover eller framover.

Svimmelheten når du har krystallsyke kan være veldig kraftig, som om hele rommet snurrer rundt, sier overlegen.

– Oppstår akutt

Petter Brelin vedgår at henvisningspraksisen kan være "i overkant"

Petter Brelin er leder i Norsk forening for allmennmedisin.

Foto: Fredrik Lauritzen / NRK

Petter Brelin, leder i Norsk forening for allmennmedisin, forteller at krystallsyke ofte oppstår akutt.

– Krystallsyken kommer brått på og du kan føle deg ganske syk og elendig. Sykdommen preges gjerne av anfall, og du kan bli «satt ut» av svimmelhet. Kvalme kan også forekomme.

Han understreker at krystallsyken virker langt farligere enn den er.

– Men den kan skape mye engstelse mens den pågår, opplyser Brelin.

Ifølge helsenorge.no kan blant annet hodeskade, betennelsestilstander i det indre øret og mangel på D-vitamin øke risikoen for sykdommen. Årsaken er at noen små steiner, såkalte otolitter eller «øresteiner», som befinner seg inne i balanseorganet i det indre øret løsner. De kan løsne av seg selv, gjerne om natten mens du sover. Dette skjer oftere når vi blir eldre, fordi steinene blir mer porøse.

– Steinene kan falle inn i en del av balanseorganet som kalles den bakre buegangen, og irriterer en liten «føler» her. Da vil det kjennes som om hodet går rundt i noen sekunder, sier Kragerud Goplen.

Oppsøk lege først

Ifølge Petter Brelin kan det ta lang tid før du blir kvitt krystallsyken. Og mens det står på er det vanskelig å fungere i hverdagen.

– For mange går det over av seg selv, men det er lurt å oppsøke lege da svimmelhet kan ha mange årsaker, sier han.

Behandlingen går ut på å gjøre hodebevegelser som får steinene til å falle ut av buegangen.

– Hvis årsaken er krystallsyken, finnes det også mange fysioterapeuter og kiropraktorer som kan behandle dette, sier Kragerud Goplen.

Han understreker at prognosen er god, men det er ikke uvanlig at symptomene kommer tilbake.

– Hvis symptomene vedvarer, er det viktig å komme seg til en spesialist som kan avklare om diagnosen er riktig, og om det trengs andre behandlingstiltak, avslutter han.

Krystallsyken tegning

Tegning som viser buegangene i det indre øret. Det er den bakre buegangen, som er merket med stjerne, som oftest er knyttet til «krystallsyken».

Foto: Tegning: Frederik Goplen, overlege Øre-nese-hals avd. Haukeland universitetssykehus.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)