Hopp til innhold

Kritisk til ultralyd i uke 12

Både Arbeiderpartiet og Det medisinskfaglige rådet vil ha ultralyd i uke 12, til tross for at fagfolk går inn for det motsatte. Men mor til Maiken med Downs syndrom er redd for sorteringssamfunnet.

Mette S. Ødegaard med datteren Maiken

- Jeg kunne ikke fått et bedre barn, sier Mette S. Ødegaard. Hun er kritisk til forslaget om ulytralyd i uke 12.

Foto: Privat

Mette Sofie Ødegaard fikk for litt over tre år siden beskjed om at hun ventet et barn med Downs syndrom. Hun var nervøs tidlig i svangerskapet, og tok derfor en ultralyd i uke 12 for å se at det var liv i barnet. Ultralyden viste ikke tegn til at noe var galt.

I uke 18 tok Ødegaard så i mot det offentliges tilbud om ultralyd. Denne gangen fikk hun vite at barnet hadde Downs syndrom. Men for Ødegaard var det ikke aktuelt å velge barnet bort.

– Kanskje vil det for noen oppleves «lettere» å velge abort i uke 12. Bare se til Danmark hvor det er tilbud om så tidlig ultralyd, og hvor det stadig fødes færre av disse barna, sier Ødegaard.

– Derfor er jeg redd for at dette bare forsterker sorteringssamfunnet. Vi trenger disse barna. Jeg kunne ikke fått et bedre barn, sier hun.

Foreslår 12 uker

Thomas Breen

Arbeiderpartiet vil sikre likhet for alle, uansett hvor de bor. Og ønsker blant annet derfor å innføre tidlig ultralyd. Det sier Thomas Breen, som er nestleder i Stortingets helsekomité.

Foto: Stortinget
Knut Arild Hareide, KrF

Krf ønsker et samfunn med plass til alle og synes ikke det er riktig å innføre ultralyd i uke 12. Det sier partileder Knut Arild Hareide til NRK.no.

Foto: Arild Gimse / NRK

Det medisinskfaglige råd har i dag med 11 mot åtte stemmer gått inn for å tilby ultralyd til gravide allerede i uke tolv.

Uavhengig av rådets anbefalinger ville Arbeiderpartiet fortsatt ha kjempet for tidlig ultralyd.

Les også: Kan påvise Downs med blodprøve

– Går på privatklinikker

Thomas Breen, som er nestleder i Stortingets helsekomité, mener det er andre hensyn å ta enn de medisinskfaglige.

– I dag er det mange jenter som går på privatklinikker, og som vi ikke har noen god kvalitetsmessig oppfølging på. Arbeiderpartiet mener fortsatt at uavhengig av rådet bør vi innføre tidlig ultralyd, sier Breen (Ap).

Han mener at dette skal gjøres for å sikre likhetsprinsippet for hele landet, og for å sikre at kvaliteten er god nok.

Les også: Flere aborterer fostre med Downs

Frykter sorteringssamfunn

Ultralyd i uke 17–19 er noe alle gravide kvinner i Norge blir tilbudt, men om det skal etableres et offentlig tilbud om tidligere ultralyd er svært omdiskutert.

I sin innstilling anbefaler helsedirektør Bjørn-Inge Larsen som er leder av rådet, ikke å innføre tidlig ultralyd.

– Vi ser både fordeler og ulemper knyttet til tidlig ultralyd. Fordelen for foreldre er å få informasjon om fosteret har Downs syndrom, og mange ønsker denne informasjonen. Ulempen er at vi er urolige for av vi beveger oss i retning av et sorteringssamfunn, sier han.

Les også: Baby med Downs trakassert på Facebook

Seks av ti avbrøt


Video 0c754290-5d1d-4cb5-b6ca-9be57388e34c.jpg

Video: Ap Vil ha ultralyd i uke 12.

I 2009 ble 1230 kvinner henvist til St. Olavs Hospital for fosterdiagnostikk. Av disse fikk 315 tatt prøver av fostervann, morkake eller fra navlestreng. 10 fikk påvist Downs Syndrom, og samme antallet fikk påvist de alvorlige kromosomfeilene trisomi 13 eller 18, som i de aller fleste tilfeller fører til at barnet dør etter kort tid.

Seks av de som fikk vite at barnet hadde Downs syndrom valgte å avbryte svangerskapet, mens tallet var ni for de med trisomi 13 eller 18. (Det er verdt å nevne at ikke alle som får tilbud om diagnostikk takker ja.)

Les også: Få dansker med Downs syndrom

– Det skal være plass til alle

KrF stiller seg bak helsedirektøren.

– Det kommer ikke frem helsefaglig eller helseøkonomisk dokumentasjon på at det er riktig å innføre ultralyd i uke 12, sier partileder Knut Arild Hareide til NRK.no.

– Ved tidlig ultralyd oppdager man først og fremst fostre med Downs syndrom, og vi ønsker et samfunn der det er plass til alle. I Danmark tilbys tidlig ultralyd, og her fødes det omtrent ikke barn med Downs syndrom i dag.

Les også: Til topps med Downs syndrom

– Bistå familier med Downs-barn

Men mange norske kvinner tar jo uansett tidlig ultralyd ved private klinikker?

– Vi kan alle kjøpe ulike helsetjenester av private aktører, men vi synes ikke det er riktig at staten skal gå inn og dekke dette. Det vil være et signal om at vi som samfunn ikke ønsker barn med Downs syndrom, sier Hareide.

– Det er viktig at et par med et barn med Downs syndrom ikke mottas med et «jaja, dere valgte det jo selv.» Vi skal være med å bistå for den litt mer krevende familieutfordringer det er.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)