Krever forbud mot BPA

Forbrukerrådet vil være føre var og krever forbud mot miljøgiften BPA i Norge. Produsentene mener barnematen er ufarlig.

Barnemat

Maten i disse glassene er ikke farlig for barna, mener produsentene.

Foto: Eliese Laustsen / NRK

Onsdag skrev NRK Forbrukerinspektørene at det var giftstoffer i skrulokkene på barnematen som selges i samtlige norske dagligvarebutikker.

Nå krever Forbrukerrådet at Norge får et forbud mot miljøgiften bisfenol A (BPA) snarest.

Bedre føre var

Gro Tvedt Andersen, fagpolitisk direktør, avdeling mat og handel i Forbrukerrådet, opplyser at de jobber med saken nå.

Gro Tvedt Andersen

Gro Tvedt Andersen, fagpolitisk direktør, avdeling mat og handel i Forbrukerrådet.

Foto: cf-wesenberg/kolonihaven.no

- Forbrukerrådet vil sende brev til Miljøverndepartementet med krav om at det blir lagt ned et midlertidig BPA-forbud i emballasje rettet mot barn mellom 0-3 år, slik det er gjort i Danmark, sier hun til NRK.no.

Stortingsrepresentant Snorre Valen (SV), Energi- og miljødepartementet var ikke klar over saken da NRK konfronterte han med Forbrukerrådets krav.

- Det er interessant at Forbrukerrådet tar tak i dette, og jeg ser ingen grunn til å ha giftstoffer i lokkene, sier han.

Valen synes det er greit å få en egen vurdering på dette fra Miljøverndepartementet, men påpeker at han ikke ser noen grunn til å ikke ha tillit til Mattilsynet.

Tvedt Andersen fra Forbrukerrådet mener Mattilsynet har vært for passive når det gjelder BPA.

- Mattilsynet ønsker å presisere at vi har hatt og har løpende oppmerksomhet på bruk av BPA i produkter innunder Mattilsynets ansvarsområde for å vurdere behovet for tiltak, sier Merethe Steen, seksjonssjef i seksjon for forbrukerhensyn ved Mattilsynet.

- Disse nye opplysningene viser at også Norge trenger et forbud. Forbrukerne skal være sikre på at produkter de kjøper til sine småbarn skal være trygge, presiserer Tvedt Andersen fra Forbrukerrådet.

Forbrukerrådet synes det var bra at tåteflasker og smokker som inneholdt BPA ble trukket fra markedet sist Forbrukerinspektørene satte søkelys på saken.

Denne gangen vil produsentene fortsette å selge barnematen.

- Minimal risiko

Den norske barnematprodusenten Småfolk benytter også BPA i lokkene på sine produkter, men hevder risikoen for at dette skal gå utover barna er minimal.

- Det er viktig å få frem at risikoen for at det vil komme BPA over i maten er minimal. Det er også verdt å merke seg at vi ikke tilsetter BPA med hensikt, det inngår som råstoff i lakken, opplyser Mette Bogen, produktsjef i Småfolk, til NRK.no.

Hun forteller videre at det bare vil være spor igjen i lakken på innsiden av lokkene.

- Lakken beskytter maten fra å reagere med metall som ville være mindre heldig for barnet, mener hun.

Korter ned holdbarheten

- Lokk som ikke inneholder BPA vil gi produktene betydelig kortere holdbarhet, det vil si åtte måneder. Vi tror at holdbarheten snart kan forlenges, sier Bogen.

Hun legger til at det for øyeblikket pågår holdbarhetstester på barnemat med BPA-frie lokk.

- Vi i Småfolk vil gå over til å bruke BPA-frie lokk når vi kan garantere forbrukerne at de nye BPA-frie lokkene har samme kvalitet og sikkerhet som dagens lokk, lover Bogen.

Også barnematprodusenten Nestlé mener det er helt trygt å spise barnemat på glass.

- Dette konstaterer både EUs vitenskapelige matsikkerhetsorgan (EFSA), men også mattrygghetsorganene i USA, Australia og New Zealand og Canada som alle har vurdert BPA i emballasje i kontakt med matvarer til å være trygge for forbrukere, inklusive spedbarn, sier Marianne Hardeng Aaberg, kommunikasjonssjef i Nestlé.

I februar 2010 stemte danske politikere for et midlertidig forbud mot BPA i emballasje i kontakt med mat til barn mellom 0-3 år, med virkning fra 1. juli 2010.

Danmark er det eneste landet i verden som forbyr BPA i emballasje til barnemat.

- Selv om våre produkter er trygge og i overensstemmelse med gjeldende regelverk, er Nestlé spesielt opptatt av mat til barn og spedbarn. Nestlé arbeider derfor med å finne alternative lokkløsninger for barnemat uten BPA innen neste år. Kvalitet og sikkerhet er høyeste prioritet for Nestlé, avslutter Åberg.

Les også: Giftstoffer i kvitteringer

Synes du Norge burde forby miljøgiften Bisfenol A? Del dine meninger og erfaringer med andre lesere i kommentarfeltet nedenfor.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)