NRK Meny
Normal

Krem mot overgangsplager

Hun er 40 år og bekymret for at hun allerede er kommet i overgangsalderen. Lege og homeopat Siri Aabel mener det er hjelp å få. 

Illustrasjonsfoto
Foto: Scanpix / SCANPIX

 

Spørsmål

Jeg er en kvinne på 40 år som er redd for at jeg kommer tidlig i overgangsalderen. Jeg har alltid vært slank og har hatt regelmessig menstruasjon (28-29 dagers syklus). Jeg er plaget av hormonbetinget migrene. Jeg spiser sunt og trener 2-3 dager i uken. Jeg har ett barn.

De siste månedene har syklusen vært på bare 20 dager. I tillegg har jeg fått mye fett på magen og over hoftene, og jeg er hoven over og under øynene. Jeg er svært urolig og sover dårlig, men det kan jo også være fordi jeg er redd for overgangsalderen og for helseproblemer som kan følge med «magefett og eplefasong».

Jeg ser at du nevner en progesteronkrem i en annen artikkel. Tror du den kan hjelpe meg? Hva heter den, og vil legen min høre på meg? Hilsen urolig.

Siri svarer

Hei. Ut fra hva du beskriver kan dette absolutt være en tilstand vi kaller østrogendominans, det vil si at du har for lite progesteron i forhold til østrogen. Du skriver at du har hormonbetinget migrene og dette kan være nok en pekepinn på at du er i hormonell ubalanse. Det samme gjelder det at du legger på deg rundt magen.

Du bør få en gjennomgang av både kosthold, vitaminer og mineraler samt en vurdering om du skal ha progesteronkrem. Jeg tror den kremen kan hjelpe deg, men ofte er det flere ting som må rettes opp.

Kremen heter Progesteronkrem 1.7%. Den lages kun på Ullevål apotek i Oslo og legen din må skrive ut 50 gram på resept. Jeg har laget en bruksanvisning som du får på apoteket.

Til slutt vil jeg si at legen din skal høre på deg! Du har rett til å diskutere mulige behandlingsstrategier fordi det er din helse det gjelder. Hvis han/hun ikke vil høre på deg, må du bytte lege!

Hilsen
Siri Aabel
Lege og homeopat 

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.