Normal

Kreftfremkallende stoffer i e-røyk

E-sigaretter inneholder potensielt kreftfremkallende stoffer, viser ny, fransk studie. Men flere andre studier peker på at nivåene av disse stoffene er små, sammenliknet med vanlig røyk.

E-røyk

E-sigaretter inneholder potensielt kreftfremkallende stoffer, viser ny, fransk studie. Men flere studier peker på at nivåene av disse stoffene er så små, at det ikke utgjør stor fare.

Foto: Kim Jansson / NRK

Elektroniske sigaretter inneholder flere stoffer som er forbundet med kraftfare. Slik lyder konklusjonen fra det franske forbrukermagasinet «60 Millions de consommateurs», etter å ha undersøkt innholdet i ulike e-sigaretter.

De potensielt kreftfremkallende stoffene ble funnet i både e-røyk med og uten nikotin. Forbrukermagasinet har nå varslet franske helsemyndigheter om funnene, og kaller det et viktig argument for streng regulering av e-sigaretter.

Slår ikke alarm

Karl Erik Lund

Forskningsleder Karl Erik Lund ved SIRUS sier e-sigaretter er mindre farlig enn vanlige sigaretter.

Foto: SIRUS/Nye bilder/ Arash A. Nejad

Forskningsleder Karl Erik Lund ved Statens institutt for rusmiddelforskning (Sirus), sier det ikke er første gang e-sigaretter er forbundet med potensielt kreftfremkallende stoffer. Han sier flere studier har i det siste vist at e-sigaretter inneholder blant annet tungmetaller.

Likevel er det ingen stor grunn til bekymring for personer som har hoppet på e-røyktrenden, ifølge forskeren.

– Det at man finner kreftfremkallende stoffer i e-sigaretter, er ikke alarmerende i seg selv. Slike stoffer finner du også i salater og i oppdrettslaks. Det man må fokusere på er mengden av disse stoffene i e-sigaretter sammenliknet med konvensjonelle sigaretter, sier Lund til NRK.no.

Forskningslederen holder i disse dager på med en rapport som går gjennom studiene og rapportene som finnes om e-sigaretter.

Der viser han til at flere konkluderer med at innholdet av potensielt kreftfremkallende stoffer i e-røyk er betydelig mindre enn i vanlig røyk.

– Dramatisk mye farligere med vanlig røyk

Lund sier videre at dersom noen har fått det for seg at e-sigaretter er sunne, tar de feil.

– Det er ingen som påstår at dette er sunt. Det er ikke uten risiko, men det må betraktes i lys av alternativet, som er så dramatisk mye farligere, sier forskeren.

Han forklarer at e-sigaretter er uinteressant for folk som ikke røyker fra før. Sigarettene blir først og fremst brukt som et alternativ for dem som allerede røyker, og som ønsker å trappe ned bruken.

– Studier viser at ikke-røykere har ingen interesse av e-sigaretter. Brukerne er røykerne, derfor er det relevant å sammenlikne skadeevnen mellom vanlige sigaretter og e-sigaretter.

Må importere fra utlandet

Helsemyndighetene i Norge har foreløpig ikke tillatt salg av nikotinholdige e-sigaretter i Norge. Man kan imidlertid kjøpe til eget forbruk over internett.

Helsedirektoratet skriver på sine nettsider at de anerkjenner at ulike røykesluttprodukter passer ulike mennesker, og at e-sigaretter ser ut til å være til hjelp for noen røykere.

«Men foreløpig er det ikke nok vitenskapelig dokumentasjon til at e-sigaretter kan anbefales som røykesluttmiddel. Det finnes dessuten andre lovlige nikotinholdige produkter til tobakksavvenning til salgs i apoteker, bensinstasjoner og matvarebutikker samt reseptbelagte legemidler som har vist god effekt på røykeslutt i større studier», ifølge Helsedirektoratet.

Kreftforeningen anbefaler ikke e-røyk

Erik Vigander

Seksjonssjef Erik Vigander i Kreftforeningen sier at vi vet for lite om skadevirkningene av e-sigarettbruk.

Foto: Kreftforeningen

Kreftforeningen vil foreløpig ikke anbefale bruk av e-sigaretter.

– Vi vet for lite om skadevirkningene ved bruk av slike sigaretter, til at vi kan anbefale folk å bruke det, sier seksjonssjef Erik Vigander i Kreftforeningen, til NRK.no.

Samtidig avviser han ikke at bruk av e-røyk kan ha positive effekter.

– Vi er positive til alt som kan få ned tobakksbruken. Er det noen som røyker 40 sigaretter om dagen, og klarer å slutte ved hjelp av e-sigaretter, så heier vi på dem, sier Vigander.

Danskene er bekymret

Mange danske forhandlere selger e-sigaretter, og danske medier har lenge rettet søkelyset mot hvordan bruk av sigarettene påvirker helsen. Sundhedsstyrelsen, det danske helsedirektoratet, er bekymret over resultatene i den franske undersøkelsen.

– Rapporten stadfester en generell usikkerhet om e-sigaretter. Derfor kan vi ikke si at det er trygt å bruke e-sigaretter, sier sjefkonsulent Jørgen Falk i Sundhedsstyrelsentil avisen Metroxpress.

Den danske kreftforeningen, Kræftens bekæmpelse, kommer med følgende tips til personer som bruker e-sigaretter:

– De bør bare brukes i en kort periode, som en hjelp til å stoppe å røyke vanlige sigaretter, sier prosjektleder Niels Them Kjær i Kræftens Bekæmpels, til Metroexpress.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.