NRK Meny
Normal

Kreftfarlig nattarbeid

Kvinner som jobber nattskift over mange år mer enn dobler risikoen for å få brystkreft.

Sykepleiere
Foto: Scanpix

Kilde: NRK

Artikkelen er flere år gammel.

Forskerne mener eksponering for lys nattestid kan være en mulig forklaring på den økte kreftfaren.

Dobbel risiko

- Lyset gjør at kroppen ikke produserer så mye av hormonet melatonin som den ellers ville gjort. Det ser ut til at melatonin kan virke beskyttende mot kreft, forklarer sykepleier og statistiker Jenny-Anne Sigstad Lie. 

- Dessuten demper melatonin produksjonen av østrogen. Dette hormonet gir økt kreftfare hvis det produseres for mye av det, sier Sigstad Lie.

Det er hun som står bak undersøkelsen: "Kreftrisiko blant norske sykepleiere".

Studien viser at sykepleiere som har jobbet turnus med nattevakter i mer enn 30 år, har over dobbelt så stor risiko for å utvikle brystkreft sammenlignet med kollegaer som bare har jobbet dagtid.

Den viser også at risikoen for brystkreft øker med økende antall år med nattevakter.

Bekrefter andre funn

- Mine resultater bekrefter funn som er tidligere gjort i lignende studier. En fersk japansk studie viste også at menn som jobber om natten hadde økt risiko for prostatakreft, sier Sigstad Lie.

Studien "Kreftrisko blant norske sykepleiere" er gjennomført ved Kreftregisteret. Den omfatter kvinnelige sykepleiere utdannet i perioden 1914 til 1980, og alle brystkreftilfeller i perioden 1960-1982.

Må finne årsak

- Nattarbeid vil alltid være nødvendig. For kunne foreslå tiltak som reduserer risikoen er det det viktig å finne ut hva det er ved dette arbeidet som gjør det risikabelt, sier Sigstad Lie.

Hun understreker at lysteorien kun er en mulig forklaring på den økte kreftrisikoen.

- En annen forklaring er at personer som jobber om natten har andre vaner enn dagarbeiderne. Det kan handle om kosthold, alkoholforbruk, fysisk aktivitet eller bruk av p-piller, hevder hun.

Se mer om saken i kveldens Puls på NRK1.

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.