Kosttilskudd - ikke alltid så lurt

Har du et vanlig norsk kosthold, trenger du ikke kosttilskudd, mener Puls-ekspert. I noen tilfeller kan det gi økt risiko for kreft.

Kosttilskudd (illustrasjonsfoto)
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Mange tror det er smart å spise kosttilskudd for å være på den sikre siden. Det kan hende de tar alvorlig feil.

Kosttilskuddene og vitaminpillene er en stadig økende millionindustri her i landet. For å være helt sikre på å få i oss de næringsstoffene kroppen trenger, gumler vi "sunne" tabletter og piller som aldri før.

Men det er ikke alltid så lurt. I verste fall øker risikoen for å pådra seg lungekreft!

Det paradoksale - men forståelige - er at mange helgarderer med kosttilskudd selv om de lever et sunt liv med en god og balansert hverdagskost.

Lagres i kroppen

Vitaminer er selve klassikeren blant kosttilskuddene. De finnes i to hovedgrupper, fettløselige og vannløselige.

Jørgen Skavlan

Puls-ekspert og almenlege Jørgen Skavlan mener et godt kosthold er nok.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

De vannløselige vitaminene B og C skilles ut med urinen, og gir ingen stor grunn til bekymring for overforbruk. Riktignok kan de skape problemer som magesår på grunn av høyt syreinnhold. Men kroppen kvitter seg med dem.

Da er det mer grunn til å slå alarm om de fettløselige vitaminene D, E og A. Dette er vitaminer som lagres i kroppen og som kan skape store problemer hvis man får for mye av dem.

Og det kan skje hvis man allerede får det kroppen trenger gjennom maten man spiser. I verste fall kan man risikere lungekreft ved for høyt inntak av fettløselige vitaminer.

Rådet fra Puls-eksperten, doktor Jørgen Skavlan, er at man ikke trenger tilsetninger av denne typen om man ellers har et normalt godt norsk kosthold.

Unntaket er den daglige dosen med tran, mener Skavlan.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)