Kongen av Tro

Charles av Wales vil gjerne være forsvarer av alle religioner, og ønsker seg en flerreligiøs kroningsgudstjeneste.

Prins Charles
Foto: / SCANPIX/SVERIGE

Når Prinsen av Wales blir konge, blir han også "Defender of the Faith". Slik har tradisjonen vært gjennom århundrer. Charles vil det annerledes. Han vil være "Defender of Faith". Han vil altså gå bort fra å være forsvarer av troen, og bli forsvarer av tro. På denne måten ønsker Prinsen av Wales å speile endringene som har skjedd i Storbritannia de siste årene.

Som om ikke dette skulle være nok, har han også ytret ønske om, når den tid kommer, en multireligiøs kroningsgudstjeneste. Her vil han involvere muslimer, jøder, hinduer og sikher, og selvfølgelig kristne fra andre trossamfunn enn Den anglikanske kirke.

Dette bringer ham på kant med erkebiskopen av Cantebury, som er kritisk til en slik kroningsgudstjeneste.

Prins Charles og Camilla.
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

- Her i Norge er det bare kongen som ikke har religionsfrihet, sier Carl-Erik Grimstad. - Dette tema kommer opp før eller siden, hvis vi skal diskutere en eventuell avvikling av statskirkeordningen i Norge. Da må vi ta stilling til om man kan pålegge kongen, i en grunnlov, at han skal tilhøre et bestemt kirkesamfunn, sier statsviteren.

Grimstad mener at det er åpenbart at Kronprinsen har et mer åpent forhold til andre religioner enn generasjonene før ham. - Det skulle ikke forundre meg om Kronprinsen i en eller annen situasjon som oppstår nå, ved en eventuell avvikling av statskirken, sier at han ikke vil bli stående som overhode for verken det ene eller det andre, sier Carl-Erik Grimstad.

Hør om prins Charles som Kirkens overhode.

Hør Carl-Erik Grimstad om prins Charles.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.