NRK Meny
Normal

Kong Olav V

Som kronprins var Olav sin fars nærmeste rådgiver og beste støtte, fremfor alt under den annen verdenskrig, da han ble tildelt mange krevende oppgaver, bl.a. som forsvarssjef. Men hans livsoppgave ble å befeste det nye norske monarki i fredstiden etterpå og vise at det kunne samle folket også i et moderne, demokratisk samfunn. Det greide han med innsatsvilje, plikttroskap og avvæpnende sjarm. 

Kong Olav
Foto: Erik Thorberg, Thorberg, Erik

OLAV 5, oppr. Alexander Edward Christian Frederik, 1903–91, Norges konge. Født 2.7.1903 i Appleton House, Sandringham, Norfolk, Storbritannia. Foreldre: Daværende prins Carl av Danmark (senere kong Haakon 7) (1872–1957) og prinsesse (senere dronning) Maud (1869–1938). Gift 21.3.1929 med sin kusine prinsesse Märtha av Sverige (1901–54). Død 17.1.1991 på Kongsseteren, Oslo, begr. 30.1. s.å. i Det kgl. mausoleum, Akershus slott. – Dattersønns sønn av kong Karl 4 (1826–72); far til prinsesse Ragnhild fru Lorentzen (1930–), prinsesse Astrid fru Ferner (1932–) og kong Harald 5 (1937–).

Som kronprins var Olav sin fars nærmeste rådgiver og beste støtte, fremfor alt under den annen verdenskrig, da han ble tildelt mange krevende oppgaver, bl.a. som forsvarssjef. Men hans livsoppgave ble å befeste det nye norske monarki i fredstiden etterpå og vise at det kunne samle folket også i et moderne, demokratisk samfunn. Det greide han med innsatsvilje, plikttroskap og avvæpnende sjarm.

Verdens største havseilas 8:32

Wikipedia: Belgia

Født i England

Alexander Edward Christian Frederik kom til verden på morens eiendom Appleton House i Norfolk og ble døpt med navn fra både morens og farens slekt. To år gammel ble han norsk kronprins og fikk navnet Olav. Før kongevalget 1905 ble det spredt svenske rykter om at faren var ubalansert og sønnen mentalt tilbakestående, men statsminister Chr. Michelsen dementerte dette i et hemmelig stortingsmøte med forsikring om at gutten «gir inntrykk av å være en kvikk og opplagt liten fyr». Han tok ikke munnen for full.

Skolegangen skjedde for det meste på Slottet i Kristiania, først med Halldis Bomhoff og fra 1913 med skolebestyrer Sigurd Halling som lærer, men med innslag av vanlig klasseundervisning på Hallings skole i nabolaget, der prinsen fikk lærere som A. H. Winsnes og F. C. Wildhagen og hadde Per Aabel som medelev. Han tok examen artium på reallinjen 1921 og gjennomgikk Krigsskolen 1921–24 for tjeneste i Hæren. Hans første tjenestested som offiser ble Elvemoen i Nord-Norge. Han ble løytnant i Hæren 1924, kaptein i Hæren og Marinen 1931, oberst og kommandør 1936, general og admiral 1939; forsvarssjef juni 1944–juli 1945.  

 

 Moren oppmuntret til sterke interesser for sport og friluftsliv. Olav ble en allsidig og uredd idrettsmann. Han vant premier som skihopper i bl.a. Holmenkollrennet. 1968 fikk han Holmenkollmedaljen for sin innsats for norsk skiidrett, og 1984 ble det avduket en statue av ham på ski ved Holmenkollen (utført av Annasif Døhlen). Han ble også tidlig interessert i seiling, og vant en rekke premier i nasjonale og internasjonale regattaer, bl.a. gullmedalje i 6-meter-klassen i de olympiske leker 1928. Faren stimulerte hans interesse for historie og norsk statsskikk. Han ble en boksluker, og han hadde så presis hukommelse at han livet ut kunne sitere eller referere i detalj fra den store kunnskapsmengden han tilegnet seg gjennom lesning.

I årene 1924–26 studerte kronprins Olav statsvitenskap, historie og økonomi ved Balliol College i Oxford. Da kom han også i livlig kontakt med sin britiske familie og knyttet varig vennskap med sin fetter Albert, den senere kong Georg 6, og hans hustru Elizabeth. Han opplevde på nært hold en engelsk krisetid med generalstreik og unntakstilstand, og han utviklet en sterk sosial ansvarsfølelse. Det gav perspektiv også til kronprinsens uro over arbeidernes kår og sosial nød hjemme i Norge.

I sin tale på myndighetsdagen 1924 sa kronprinsen bl.a.: «Ser vi på tilstanden i vårt land for øyeblikket, så er det jo dessverre så at vi nordmenn idag står mer splittet enn vi har gjort siden 1905. Men vi håper alle at vi engang atter må kunne samles i én fylking – og personlig vil jeg prise meg lykkelig og ha livsmål stort nok om jeg på noen måte kunne bidra hertil.» Dette ble en hovedlinje i hans egen livsgjerning. Som sin far ville han samle, ikke splitte, og han innså klart at sosial trygghet var underlaget for et stabilt og menneskeverdig samfunn.

Han utviklet et stadig tettere forhold til kong Haakon. Olav hadde en spontan sikkerhet som faren manglet, og kronprinsens rotfeste i norsk samfunnsliv og mentalitet gjorde faren trygg på at hans råd var vektige. Kongen tok ham derfor med i de fleste møtene allerede under regjeringskrisen 1928, og de stod sammen om de viktigste avgjørelsene – da som alltid siden.

 

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.