NRK Meny
Normal

Kom deg ut med barna!

Sittet mye stille de siste dagene? Puls-Yngvar har tipsene som får deg opp av stolen.

Yngvar Andersen

Trener Yngvar Andersen, kjent fra NRKs Puls.

Foto: Ole Jørgen Kolstadbråten / NRK

Selv om du er borte fra ditt lokale treningssenter, finnes det mange alternative måter å holde ved like formen på, mener NRKs treningsekspert, Yngvar Andersen.

Det kalde været de siste ukene har gitt fint vintervær mange steder.

- Da er det bare å komme seg ut i bakken eller i løypene mellom slagene. Raske gåturer som en kan kombinere med en god prat, er en annen fin ting. Rett og slett bytte arena for et par av kaffeslabberasene, foreslår ”Puls-Yngvar”.

Hopper høyt

- Bli med barna på aketur, er et av Puls-Yngvars tips.

Foto: Espen Evensen, Foto:Espen Evensen / NRK

Ta ti minutter på stuegulvet

- Trener man regelmessig ellers i året er det ikke noen grunn til å stresse med store treningsmengder i julen, sier han til NRK.no.

Han mener likevel at noen øvelser på stuegulvet gir enhver litt ekstra god samvittighet.

- Det kjennes alltid godt etter å ha tatt 10 minutter på gulvet med enkle styrkeøvelser, forteller han.

Følger du lenken under, kan du la Yngvar guide deg gjennom to ulike 30-minuttersøkter, eller velge styrkeøvelser enkeltvis på fire ulike nivåer.

Yngvars beste tips

- Mitt beste tips for å gi aktiviteten litt mening i julen, er å tenke at en kan starte det nye året uten å måtte ta igjen så mye. Se for deg at du kommer på jobb 3. januar uten å klage over magen som strammar over bukselinningen eller manglende overskudd, sier han.

Det er ingen grunn til å holde seg innendørs, selv om gradestokken skulle vise minusgrader. Poenget er å dempe intensiteten noe.

- Når en ikke trenger å gjøre jobben sin som de profesjonelle skiløperene, bør en holde seg til lav intensitet om det er under minus 10, forteller han.

På sitt beste

Yngvar mener man bør nyte julematen, men kanskje i litt mindre porsjoner enn mange gjør.

Trener Yngvar Andersen med skritteller

Yngvar Andersen.

Foto: Tor Risberg / NRK

- Jeg tror opplevelsen av den herlige julematen blir langt bedre hvis en klarer å spise noen gode mellommåltid i tillegg til de store bordsetene. Når en er skrubbsulten til hvert måltid spiser man gjerne enorme mengder. Er en bare litt sulten, vil en i større grad ta det med ro og nyte hver bit.

- Med masse salt mat og en del alkohol for mange, er det et supertriks å hive innpå ekstra mye vann. Overskuddet til å være på sitt beste med familie og venner vil heller ikke lide om en spiser litt jevnere enn det mange gjør i julen, sier han til NRK.no.

- Tøff lek

Er man sammen med barn eller barnebarn, er det et perfekt utgangspunkt for trim uten å tenke over at man trimmer.

- Bli med barna på lek. Heng på dem og en får ei fin juleøkt. Den kan til og med bli tøff for mange, mener Andersen.

Det er en myte som handler om at trening dagen derpå, altså om man har tatt seg et glass vin eller to dagen før, ikke har noen effekt. Er dette sant?

- Nei. Viss en ligg og sveitter og spyr i senga etter å ha vore på fest til klokka seks om morgonen er det greit å la være å trene. Men om ein har tatt seg både tre og fire glas vin er det ingen problem å trene dagen derpå. Northug vil sikkert ikkje gjere det før eit renn i VM, men for dei fleste av oss står det ikkje på dei heilt mikroskopiske marginane for å få utbyte av ei treningsøkt, seier Yngvar Andersen til NRK.no.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.