Trodde du grønnsakene var sunnest rå? Da tar du feil, for både tomater, brokkoli, gulrøtter og poteter er blant grønnsakene som blir sunnere av å kokes, viser ny forskning.
Mer antioksidanter
Innholdet antioksidanter øker nemlig når mattypene blir kokt, dampkokt eller varmet i mikrobølgeovn, har norske forskere funnet ut.
Forskerne har analysert antioksidant-innholdet i over tusen amerikanske matvarer, melder
.Tyske forskere har også funnet ut at når man rister eller baker i ovnen ulike typer brød, øker innholdet antioksidanter i disse.
Men i spaghetti og hvit ris fant man motsatt effekt, skriver
.Beskytter kroppen
Antioksidantene beskytter kroppen mot stoffer som angriper kroppens celler, organer og vevsvæsker.
Forskning viser også at antioksidantene er med på å redusere risiko for kreft, hjerte- og karsykdommer.
Sosial- og helsedirektoratet har ingen konkrete anbefalinger over daglig inntak av antioksidanter. Men direktoratet råder alle til å spise mye bær, frukt, grønnsaker og grove kornprodukter, siden disse mattypene er rike på antioksidanter.
LES OGSÅ: