Hopp til innhold

Kok maten sunnere

Innholdet antioksidanter i grønnsaker øker når de kokes.

Tomater
Foto: ScanStockPhoto

Trodde du grønnsakene var sunnest rå? Da tar du feil, for både tomater, brokkoli, gulrøtter og poteter er blant grønnsakene som blir sunnere av å kokes, viser ny forskning.

Mer antioksidanter

Innholdet antioksidanter øker nemlig når mattypene blir kokt, dampkokt eller varmet i mikrobølgeovn, har norske forskere funnet ut.

Forskerne har analysert antioksidant-innholdet i over tusen amerikanske matvarer, melder The American Journal of Clinical Nutrition .

Tyske forskere har også funnet ut at når man rister eller baker i ovnen ulike typer brød, øker innholdet antioksidanter i disse. 

Men i spaghetti og hvit ris fant man motsatt effekt, skriver Matportalen .

Beskytter kroppen

Antioksidantene beskytter kroppen mot stoffer som angriper kroppens celler, organer og vevsvæsker.

Forskning viser også at antioksidantene er med på å redusere risiko for kreft, hjerte- og karsykdommer.

Sosial- og helsedirektoratet har ingen konkrete anbefalinger over daglig inntak av antioksidanter. Men direktoratet råder alle til å spise mye bær, frukt, grønnsaker og grove kornprodukter, siden disse mattypene er rike på antioksidanter.

 

LES OGSÅ: Her er antioksidant-bombene

Det grønne mirakelet

Slik får du bedre kosthold

Mmm...mat

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)