NRK Meny
Normal

Solkrem med kaffe kan beskytte bedre

Koffein i solkrem kan bli et nytt middel i beskyttelsen mot hudkreft.

Solkrem
Foto: colourbox.com / colourbox.com

Ny forskning viser at koffein på huden kan beskytte mot enkelte former for hudkreft. Forsøk på mus tyder på at koffeinet påvirker et gen på en slik måte at ondartede svulster bruker lengre tid på å utvikle seg, og at det blir færre av dem.

Forskerne undersøker nå om funnet kan gjøre UV-beskyttelse mer effektiv ved å tilsette koffein i solkremer.

Koffeinet endrer aktiviteten i et protein kroppen benytter seg av når den skal reparere celler med DNA-skader som kan utvikle seg til kreft.

LES OGSÅ: Ny medisin kan bremse føflekkreft

Forsøksdyr

Også tidligere undersøkelser gir pekepinn om at koffein kan ha en viss evne til å beskytte mot enkelte typer ondartede svulster, skriver The Guardian.

Avisa henviser blant annet til en stor norsk studie på 1960-tallet som omfattet mer enn 16.000 personer.

Med den nye undersøkelsen har forskerne sett nærmere på mekanismene som gjør at koffein kan ha denne effekten.

Ved å genmanipulere mus fant de ut at koffeinet påvirker et gen kalt ATR på en slik måte at dannelsen av skadelige hudsvulster blir svekket.

Musene ble utsatt for UV-stråling tre timer i uka i 10 måneder. Etter halvparten av tiden var antallet svulster hele 69 prosent lavere hos de genmanipulerte dyrene sammenlignet med "vanlige" mus. Eksperimentet er utført av forskere ved Rutgers-universitetet i New Jersey.

LES OGSÅ:

Solkrem, men ikke kaffekopp

Strand

Plateepitelkreft er blant de vanligste formene for hudkreft. Solforbrenning er ofte årsaken.

Foto: ScanStock

Den klare forskjellen mellom de to gruppene med forsøksdyr, gjør at forskergruppen konkluderer med at koffein eller andre stoffer med tilsvarende molekyler kan få betydning for beskyttelse mot plateepitelkreft utløst av solforbrenning eller langvarig soling.

Plateepitelkreft er blant de vanligste, men ikke farligste, formene for hudkreft.

Andre forskere understreker at ingenting tyder på at folk som drikker mye kaffe er bedre beskyttet mot hudkreft.

Mulige bivirkninger

Og Dot Bennett, som er professor i cellebiologi ved St. Georges-universitetet i London, sier til BBC at det gjenstår å finne ut om koffein på huden kan ha uheldige konsekvenser for andre typer hudkreft, spesielt føflekkreft som er den alvorligste formen.

Bennett legger til at kremer med koffein kan gi en viss brunfarge når man soler seg, fordi stoffet stimulerer cellene slik at huden produserer mer pigment.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.