Kobler impregnering til brystkreft

Fluorstoffer som brukes i klær, møbler og matemballasje kan øke risikoen for å utvikle brystkreft, mener danske forskere.

Produkter med fluorforbindelser

Pizzapapp, vannavstøtende klær og impregneringsspray er eksempler på produkter som inneholder visse typer fluorstoffer.

Foto: Colourbox

Kvinner med brystkreft har omlag dobbelt så mye av visse typer fluorstoffer i blodet som friske. Det viser undersøkelsen danske forskere har gjort av kvinner på Grønland.

Fluorstoffene brukes blant annet i klær for å gjøre dem vannavstøtende, i panner og gryter med teflonbelegg og i papir og papp som skal brukes til matemballasje.

– Resultatet er helt nytt. Ingen andre har før vist at fluorstoffer er en risikofaktor for brystkreft hos mennesker, sier professor Eva Cecilie Bonefeld-Jørgensen fra Aarhus Universitet til Forbrugerkemi.dk.

Mistenker mer helsefare

Impregnering med slike stoffer er tidligere satt i forbindelse med hyperaktivitet hos barn, økt kolesterol og nedsatt fruktbarhet.

– At fluorforbindelsene kan være med på å gi brystkreft er skremmende. Stoffene finnes i alt fra sko, regntøy og tekstiler til pizzabakker og bakepapir og teflonpotter og panner. Vi elsker disse stoffene - men det har sin pris, sier Bonefeld-Jørgensen til Forbrugerkemi.

Men forskeren slår fast at det er vanskelig å bevise at fluorescerende stoffer har direkte skyld i kreft.

– Brystkreft er en sykdom hvor mange faktorer spiller inn samtidig, understreker hun.

Økning i brystkreft på Grønland

Årsaken til at forskerne valgte å studere kvinner på Grønland, er at det har vært en overraskende økning i antall brystkrefttilfeller i området.

Med i studien var 31 kvinner med brystkreft. 115 friske kvinner utgjorde kontrollgruppen.

Selv om studien tyder på at fluorescerende stoffer innvirker på brystkreftrisikoen hos kvinner på Grønland, understreker forskerne at det må flere studier til før man kan trekke bastante konklusjoner.

Kan unngå stoffene

Det er vanskelig å unngå fluorstoffene i produkter vi omgir oss med. Men svanemerkede produkter er laget uten slike stoffer.

Her er Forbrugerkemis råd til endringer du kan gjøre for å redusere bruken av fluorstoffer:

  • Bruk svanemerket mat- og bakepapir.
  • Spis mindre fastfood. Denne maten er ofte pakket i papir og papp som er behandlet med fluorstoffer.
  • Unngå engangsemballasje som har lang kontakttid med mat, eller som skal varmes opp sammen med maten. Ikke all engangsemballasje er behandlet med slike stoffer, men det er vanskelig å skille ut de som ikke er det.
  • Unngå å spise popkorn som poppes i mikrobølgeovn. En undersøkelse fra 2008 viste at noen av disse produktene inneholdt fluorstoffer.
  • Velg regntøy og yttertøy uten fluorstoffer. Spør forhandleren, importøren eller produsenten.
  • Velg impregneringsmidler uten fluorstoffer, for eksempel basert på en blanding av voks og parafin.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.