Klatrende planter

Grønn glede har kommet til det øverste platået i hagen. Klatreplanter står på agendaen.

Plantestøtte

FOR DE KLATRENDE: Mette og Tom monterer armeringsjern som plantene skal klatre på.

Foto: Agnete Bjelland Tjøm / NRK

Programleder Mette Stensholt Schauog årets Grønn glede-gartner Tom Hvål har kommet til det øverste platået i hagen.

De har igjen vært fremme med spadene, og etter en varm gravejobb dukket det opp en flott platting av brostein. Fra å være en gjengrodd «skog» har det blitt et nydelig område for avslapping.

Snekker, Ola Blom, har bygget et flott gjerde rundt hagen. For at det ikke skal bli for massivt er det plantet mange klatreplanter.

For å få så lang blomstring som mulig har Tom valgt forskjellige planter. (Se planteliste nederst på siden.)

Kreative plantestøtter

Plantestøtte

BLOMSTRENDE ALDERDOM: Nytt liv for den gamle trestigen.

Foto: Agnete Bjelland Tjøm / NRK
Druer

KLATRENDE: En hardfør vindruestokk med blå, søte frukter har fått denne plassen.

Foto: Agnete Bjelland Tjøm / NRK
Klatreplante som gardin

GRØNNE GARDINER: Klatrende erteblomster vil etterhvert danne en gardin

Foto: Agnete Bjelland Tjøm / NRK

De fleste klatreplanter trenger noe å klatre på. Klatrehortensia, Hydrangea anomala petiolaris derimot klarer seg helt selv. Den suger seg fast med rot-lignede tråer, og anbefales derfor ikke på husveggen.

Det er bare fantasien som setter begrensningen når det gjelder å lage støtte for klatreplantene.

Gammel stige
Gamle trestiger kan være ganske flotte, og er ypperlig å bruke til klatreplanter. De står støtt, er stive, og er som regel høye nok for de fleste klatreplanter.

En Kinablåregn skal klatre i stigen. Den kan bli opp til 9 meter høy.

Visste du forresten at Kinablåregn slynger seg mot høyre, mens Japanblåregn slynger seg mot venstre?

Stigen blir for kort, og den er derfor støttet opp mot et tre. Blåregnen kan dermed klatre videre opp i treet, og det vil etter noen år bugne av blå ranker i treet.

Armeringsjern
Armeringsjern er supert for å støtte opp klatreplanter. Det er viktig å montere jernet med avstand til kledningen, for å unngå å få rust på veggen.

På en byggevareforretning vil du finne armeringsjern i forskjellige utgaver. Med en god avbitertang er det enkelt å tilpasse mattene til ønsket størrelse.

Her er armeringsmatta montert på kroker, for at den lett kan vippes ut når det skal males. Et annet tips er å lage hengsler nederst.

Plantegardin
Øverst i hagen er det bygget en plankevegg for skjerming. Det er montert et «liksom-vindu» med gardinstang på veggen.

I stedet for gardin er det festet brun hyssing fra ringer på gardinstanga og til bakken. Som erstatning for hyssing kan tynn ståltråd brukes. Den vil være mer holdbar, men ikke så pittoresk.

En erteblomst, av typen Lathyrus Latifolius , skal få klatre opp trådene og danne en gardin. Denne erteblomsten er en staude som kommer igjen år etter år.

Planteliste

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)