NRK Meny
Normal

Klamydia øker fortsatt

Over 23.000 fikk klamydia i Norge i fjor. De fleste som smittes er under 25 år.

Illustrasjonsfoto
Foto: Sinar 2

Siden slutten av 90-tallet har det vært en jevn økning i antall påviste klamydia-infeksjoner i Norge.

Økningen fortsatte også i 2008, men i noe mindre målestokk enn tidligere.

Det er sannsynlig at utviklingen skyldes en reell økning i antall smittede, opplyser Folkehelseinstituttet.

Et endret prøvetakingsmønster kan også forklare noe av økningen de siste ti årene. Men de tre-fire siste årene har antallet som har testet seg vært stabilt.

Flest unge smittes

Også i 2008 var det flest positive prøver i aldersgruppen 15-19 år.

Folkehelseinstituttet vil prioritere tiltak som fremmer kondombruk og økt prøvetaking blant unge, spesielt unge menn.

Alle under 25 år anbefales å teste seg etter hvert partnerskifte.

Gir sjelden symptomer

I de fleste tilfeller gir klamydiasmitte få eller ingen symptomer. Over halvparten av menn og over to tredjedeler av kvinner vil ikke oppdage at de er smittet.

Hos kvinner kan klamydia føre til betennelse i egglederne, hos menn i bitestiklene. Dette kan føre til nedsatt fruktbarhet og sterilitet.

Dersom man får symptomer, kan disse være svie når man tisser, gul-hvit utflod fra skjeden eller urinrøret, blødningsforstyrrelser og smerter nederst i magen.

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.