NRK Meny
Normal

Kan få rekordhøy bot etter å ha sendt ut over 11.000 SMS-er

M Quest AS kan bli knallhardt straffet for å ha sendt ut 11.000 tekstmeldinger til intetanende forbrukere. Hver tekstmelding kostet det 200 kroner å motta.

The iPhone 4

SMS-selskapet M Quest bestrider ikke at de i sommer sendte ut rundt 11.000 rådyre tekstmeldinger til forbrukere over hele landet. Men selskapet hevder at forbrukerne selv hadde bedt om å få tilsendt disse tekstmeldingene til 200 kroner stykket. Det tror ikke Forbrukerombudet noe på.

Foto: Apple

Forbrukerombudet reagerer kraftig og vil ta saken til Markedsrådet. Her risikerer selskapet, som driver med SMS-tjenester, å få et overtredelsesgebyr på 800.000 kroner. I tillegg kan styrelederen bli ilagt et gebyr på 150.000 kroner.

Blir det resultatet, vil dette være tidenes høyeste overtredelsesgebyr. Tidligere har gebyrene variert fra 50.000 til 150.000 kroner.

LES OGSÅ: Stenger SMS-tjeneste

Fikk over 230 klager

Da selskapet i sommer sendte ut rundt 11.000 rådyre tekstmeldinger, førte det til klagestorm hos Forbrukerombudet.

– Dette er en svært alvorlig sak. Når over 230 forbrukere klager til oss, og det gjelder store beløp, er det viktig at det blir reagert kraftig mot de ansvarlige, sier forbrukerombud Gry Nergård.

– I slike saker er det viktig at overtredelsesgebyret er høyt nok til at det ikke skal lønne seg å drive en ulovlig virksomhet, sier hun videre.

LES OGSÅ: SMS-svindelforsøk pågår

Selskapet hevder det var avtalt

Overfor Forbrukerombudet har selskapet flere ganger hevdet at forbrukerne selv hadde bedt om å motta disse tekstmeldingene til 200 kroner stykket.

– Selskapet mener at de ikke har gjort noe galt. De hevder at alle de 11.000 tekstmeldingene ble sendt ut fordi mottakerne i forkant hadde inngått en avtale om å motta slike SMS-meldinger. Men ingen av klagerne sier at de har inngått en slik avtale, sier juridisk direktør Frode Elton Haug i Forbrukerombudet.

– Selskapet bestrider ikke at de har sendt ut disse tekstmeldingene, så striden går på om det var avtalt eller ikke, tilføyer han.

Selskapet har fått frist til 21. oktober med å dokumentere at de tilsendte tekstmeldingene var bestilt av klagerne.

LES OGSÅ: SMS kostet nær hundrelappen

Holder til på Mysen

M Quest AS holder til på Mysen i Østfold. Selskapet står også bak nettstedet vi.no

Nrk.no var fredag i kontakt med selskapet og ble henvist videre til styreleder Kjetil Giltvedt. Han har vi ikke fått tak i, til tross for gjentatte forsøk.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.