Går vinter-OL utover kjærligheten?

For par som sliter med forholdet, kan OL-titting forverre situasjonen. NRK.no har spurt samlivseksperter om råd mot OL-krise.

I love you
Foto: colourbox.com / colourbox.com

Sett opp avtale om OL-tid for å unngå krise i parforholdet! Det er et av rådene samlivsekspertene gir til NRK.no på «Alle hjerters dag».

En 17 dager lang fest i sport, fart og farger – eventyret HAN har gledet seg til er i gang. HUN tenker annerledes: Skulle de ikke ta en skitur sammen, eller se en film i helgen? Kanskje er interessene omvendt fordelt: HUN elsker allerede vinter-OL i Vancouver og kjenner gullfeber’n herje, mens HAN føler at han har mistet henne, så å si. Kanskje synes han ikke de kan ta seg råd til å bruke så mye tid på OL...

Finn kompromiss!

Professor i psykologi, Frode Thuen

Frode Thuen, professor i psykologi

Foto: Mehus, Odd / Aftenposten

500 sende-timer med Vancouver-OL på TV og på nett, gir den som er interessert, muligheten til å sitte som klistret foran skjermen i to uker. Hverdagen er forandret, og dette kan gi slitasje i parforholdet. Frode Thuen gir råd til par.

–Jeg har lest at 40% har oppgitt at fotballinteressen påvirker forholdet. Hvis det gjelder såpass mange, kan det jo påvirke et forhold, sier Frode Thuen.

Frode Thuen, professor i psykologi, og samlivsekspert i Aftenposten, mener at man ikke skal overdramatisere effekten av en mediabegivenhet som OL, men han utelukker ikke at sportsengasjementet kan ha innflytelse på kjærligheten.

–Hvis det er et problem fra før, er jo ikke OL noen god medisin, sier Frode Thuen.

RÅDET FRA FRODE: Vil for eksempel han se OL 24 timer i døgnet, mens hun er helt uinteressert i lekene i Canada, må dere møtes på midten. Finn gode kompromiss!

En liten sjekk: Skal du se OL selv?
–Jeg skal se litt selv, men ikke time etter time.

Hva sier kona di til det?
–Det er ikke et viktig tema i vårt forhold.

Ta grep som sikrer forholdet!

Bente Træen

Bente Træen, dr.philos og seksualforsker

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Dr. philos og seksualforsker, Bente Træen tror også det kan være lurt å være litt forberedt.

–Hvis man velger å se alt, høres det jo ut som man vil unngå hverandre i utgangspunktet. Man må gjøre noen sikre grep for å ta vare på forholdet. , sier Bente Træen, dr.philos og seksualforsker.

Problemet oppstår hvis den ene setter all energi i en aktivitet som bare én deltar i. Så blir man kanskje sliten. Har man ikke gjort avtaler da, kan det bli problemer.

RÅD fra Bente: Dere bør planlegge og gjøre kompromisser, hvis ikke begge er like interessert. Som ved en hver endring av rutiner, bør man planlegge, lage regler og forholde seg til disse. Da får begge noe og begge gir noe tilbake.

En liten sjekk: Skal du se OL selv?

–Skal sikkert se reprisene dagen etter, for jeg vil sove om natta.

Hva sier mannen din til det?

–Mannen er ute av bildet, så det er ikke noe problem.

Har DU et kjærlighetsråd i vinter-OL-tider?

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.