Hopp til innhold

Kastrering forbudt – men "alle" gjør det

Det er lett å få hunder kastrert, selv om Norge har et generelt forbud mot slike inngrep. Kun to av åtte klinikker sa nei til å sette opp en problemhund til operasjon.

Video KASTRERING-240112-FB19

OBS: VIDEO MED STERKE BILDER! Blandingshunden Sabon (8) skal kastreres på Groruddalen Dyreklinikk. På videoen kan du se hvordan operasjonen ble gjennomført. Heidi Håøya, som opererer, er blant de dyrlegene som nekter å kastrere hunder før indikasjonene er avklart.

Det kan virke som om mange dyrleger ikke er klar over loven, sier Torunn Knævelsrud, seksjonssjef hos Mattilsynet.

Kastrering av hund er bare unntaksvis tillatt av medisinske grunner eller spesielle sosiale grunner. Men da må de firbente inn til en vurdering hos dyrlegen først.

Loven er streng for å hindre unødvendige kirurgiske inngrep på dyr. Dessuten kan kastrering gjøre vondt verre.

Hunden Dennis

Forsøket på å bestille time til kastrering av problemhunden Dennis kan føre til at det blir litt vanskeligere å få utført slike inngrep.

Foto: Privat

– Jeg har opplevd at hunder har vist større usikkerhet etter at de ble kastrert. De er blitt mer usikre, sier veterinær Heidi Håøya.

Nabolagets skrekk

Dennis (2) er menneskets beste venn, og andre hannhunders verste fiende. Han elsker å slåss.

Familien i Bærum har bestemt seg for å kastrere engelsk springer spanielen. Håpet er at å fjerne testiklene og produksjonen av kjønnshormonet testosteron, og på den måten roe ned villstyringen.

– Jeg har lyst til at barna skal kunne gå på tur med Dennis uten å grue seg, sier hundeeier Martine Farstad.

Hvor enkelt er det å få en aggressiv hund kastrert? På vegne av Dennis sendes ti e-poster til dyreklinikker i Oslo-området.

Veterinær Heidi Håøya

Veterinær Heidi Håøya var en av de få i NRKs undersøkelse som nektet i kastrere en hund uten først å avklare årsakene.

Foto: Gard Brox Jensen / NRK
Få sier nei

Bare tre av ti sier nei til kastrering nå. De viser til at det vil være i strid med loven.

Veterinær Heidi Håøya ved Groruddalen Dyreklinikk var blant mindretallet som nektet å avtale time til kastrering av Dennis:

– Det er ikke som å bestille time hos tannlegen. Jeg skal ha en vurdering og en samtale med eier først for å vite indikasjonene, sier hun.

Og der er loven klar?

– Ja, sier Håøya.

Så sendes ti e-poster til klinikker spredt over hele landet. Bare to av dem sier nei til kastrering nå, og insisterer på å avtale en konsultasjonstime først. Åtte av de ti foreslår time for operasjon eller ber oss om å ringe for å avtale tidspunkt.

Mattilsynet reagerer

Mattilsynet, som skal kontrollere dyrlegene, sender snart ut en egen forskrift som forklarer hvordan Dyrevelferdsloven skal forstås.

Seksjonssjefen for dyrevelferd reagerer på at de fleste klinikkene setter hunden opp til operasjon uten å gi noen forbehold.

– Det er ikke bare å bestille et produkt og kjøpe det med hjem som i en butikk, sier Knævelsrud.

Er mot loven

NRK spør klinikkene om hvorfor de ikke opplyste om at det må til en egen vurdering før en eventuell operasjon av Dennis. Her er noen av svarene:

  • «Loven er gammeldags»
  • «Vi har alltid en konsultasjon før operasjon, og bryter ikke loven»
  • «Svikt i interne rutiner»
  • «Det var en student som svarte»
  • «Loven er utdatert»

– Jeg er ikke sikker på at de bare sa "vær så god, kom inn". Jeg tror mange vil veilede kundene og høre grunnlaget for at hunden skal kastreres. De vil vurdere faglig om inngrepet skal gjøres eller ikke, sier Torill Moseng i Den norske veterinærforening. Hun mener at klinikkene ikke bryter loven.

Likevel får dyrlegene nå beskjed om å skjerpe seg.

– Ja, vi skal sende ut en presisering av loven og hvordan den skal tolkes, sier Moseng.

Strammes inn

Forsøket på å bestille time til kastrering av problemhunden Dennis kan altså føre til at det blir litt vanskeligere å utført slike inngrep. Men familien har allerede bestemt seg.

– Hvis en dyrlege sier nei, går vi til en annen dyrlege. For jeg vet at dette er til det beste for hunden, sier hundeeier Martine Farstad.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)