Kåret til verdens beste hotell

Istanbul trakk det lengste strået i kåringen av verdens beste overnattingssted. Og nobelaktuelle Grand i Oslo er Norges ledende hotell, ifølge World Travel Awards.

Hotel Ciragan Palace Kempinski Istanbul

Hotellet som nå er kåret til det aller beste ligger flott til helt nede ved Bosporos.

Foto: Kempinski

Mer enn 5000 bedrifter og reisemål var nominert da turist- og reiselivsbransjens "Oscar-priser" ble delt ut i går.

Prestisjen er stor for hotellene som ble kåret til verdens beste i flere kategorier. Den aller gjeveste utmerkelsen havnet i Tyrkia, som er ett av nordmenns foretrukne reisemål.

Ingen norske hoteller nådde helt opp, men Kirkenes Snowhotel kom til finalen i kåringen av det beste ishotellet. Her er noen av vinnerne fra prisutdelingen:

Det aller beste hotellet

Hotel Ciragan Palace Kempinski Istanbul

Hotell Ciragan Palace Kempinski tok i land den gjeveste prisen.

Foto: Kempinski

Ciragan Palace Kempinski Istanbul trakk det lengste strået som verdens beste hotell. Tyrkerne bryter dermed seiersrekken til Burj Al Arab i Dubai, som vant den gjeve prisen de ni siste årene.

Kundetilfredshet, service og samfunnsansvar er noen av kriteriene i kåringen. Bygningen med 313 rom ved Bosporos-stredet var opprinnelig residens for en ottomansk sultan. Vil du overnatte her, må du denne uka betale fra 3197 kroner per natt for et dobbeltrom eller godt over det dobbelte for en suite, ifølge nettstedet TripAdvisor.

Tyrkia vant også klassen for beste familiehotell, der det luksuriøse og alkoholfrie Angel's Peninsula i Marmaris gikk av med seieren.

Den beste servicen

Kronprins Haakon i Qatar

Kronprins Haakon er klar til gallamiddag på La Cigale Hotel i forbindelse med sitt offisielle besøk til Qatar og de Forente Arabiske Emirater i 2010.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

I kategorien der service er det aller viktigste, gikk førsteprisen til hotellet La Cigale i Qatar. Fem stjerner, 11 restauranter og seks etasjer med innendørs parkeringsplasser bidro til å hale seieren i land.

Den beste designen

Hotell Hilton Pattaya

Pattaya er en kjent turistdestinasjon i Thailand, med designhotellet som ett av flere landemerker.

Foto: 2014 Hilton Hotels & Resorts

Det 34 etasjer høye og fire år gamle Hilton Pattaya får æren av å smykke seg med tittelen verdens beste designhotell. De spektakulære takene bidrar til det spesielle særpreget.

Beste klassiske hotell

Dukes Hotel, London

Engelske Dukes er det beste eksempelet på et klassisk hotell, skal vi tro kåringen.

Foto: Paul Farmer/Bildet er lisensiert under Creative Commons med lisensieringskode CC BY 2.0

For tredje år på rad er Dukes Hotel i London utpekt som det ledende "klassiske" hotellet, ifølge World Travel Awards. Her er det tidløs britisk sjarm som gjelder.

Det beste av de kalde

Ishotellet i Jukkasjärvi, Sverige

Ishotellet i Jukkasjärvi, der rommene holder konstant fem minusgrader.

Foto: Olivier Morin / AFP/NTB-Scanpix

I år var snøhotellet i Kirkenes finalist sammen med finske Arctic SnowHotel, Hôtel de Glace i Canada og Hotel of Ice, Romania. Samt Is- og snøhotellet i Jukkasjärvi nord i Sverige, som trakk det lengste strået og dermed kan smykke seg med tittelen årets internasjonale ishotell for tredje gang.

Hver vinter besøker 50.000 gjester det svenske vinterhotellet i tettstedet som har 1100 innbyggere og 1000 hunder.

De beste norske

Tårnsuiten på Grand Hotel i Oslo

Ingenting å si på utsikten fra Tårnsuiten på Grand i Oslo.

Foto: Grand Hotel

Grand Hotel i Oslo vant den nasjonale kåringen, og kan dermed kalle seg Norges beste ifølge World Travel Awards. De siste årene har Oslo-konkurrentene Continental og Holmenkollen Park trukket det lengste strået.

Øvrige norske vinnere i år er Radisson Blue Resort Trysil (i kategorien feriehotell), Farris Bad (spahotell), Comfort Hotel Grand Central (forretningshotell) og Herangtunet (boutiquehotell).

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.