Kan være innendørs miljøbombe

Vil du ha rene gulvflater og frisk luft i huset ditt, bør du kjøpe en god støvsuger.

Illustrasjonsfoto støvsuger
Foto: Syversen Johnny / SCANPIX

Støv kan gi ulike helseplager som irritasjon av hud og slimhinner, astma og allergiske reaksjoner.

Men visste du at en støvsuger i seg selv kan være en potensiell miljøbombe i ditt eget hjem?

LES OGSÅ: Test av støvsugere

Dårlig filter

Det er nemlig slik at noen støvsugere ikke har filtere som klarer å holde på alle partiklene og støvet som du har støvsuget opp. Når disse partiklene lekker ut, kan de ha svært irriterende effekt.

- Derfor er det viktig at du skaffer deg en støvsuger som har en riktig filtrering, sier Øyvind Stensrud, rådgiver ved Teknologisk institutt.

Men heldigvis er mange av dagens støvsugere utstyrt med et hepa-filter, som fanger opp de minste partiklene med den mest negative helseeffekten.

LES OGSÅ: - Mister hår av forurensing

LES OGSÅ: - Får blodpropp av eksos

Illustrasjonsfoto

Har du en støvsuger som holder på støvet?

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Wattstyrken ikke avgjørende

Og skal du kjøpe ny støvsuger, bør du ta deg god tid og undersøke flere funksjoner før du bestemmer deg. Husk på at det ikke er nødvendigvis den dyreste støvsugeren som er den beste.

- Og mange tror at at det er wattstyrken som bestemmer hvor effektiv støvsugeren er, men det er en sannhet med modifikasjoner, sier Stensrud.

For det er nemlig ikke alltid at støvsugeren er best på å støvsuge med høy wattstyrke.

Sammenlign derfor opplysningene om sugeevne - liter per sekund eller milimeter vannsøyle - fra produkt til produkt.

Langt nok rør

Sørg for at røret på det apparatet du vurderer å kjøpe er langt nok, samtidig som det bør være en viss lengde på slangen for å forenkle støvsugingen.

Det er også et pluss hvis støvsugeren har et gripehåndtak du kan holde i når du fører røret fram og tilbake.

I tillegg kan det være luft å finne ut hvor lang ledningen til støvsugeren er. Unngå for kort ledning, slik at du slipper å skifte støpsel hele tiden når du støvsuger.

LES OGSÅ: Slik hindrer du fuktskader

Bytte poser ofte

Dessuten bør du sjekke hvor mye plass det er i støvsugerposen før du går til innkjøp. Finn ut om de må skiftes ofte og hvor raskt sugeeffekten avtar når posen fylles.

Endel modeller mister nemlig mye sugeevne når posen fylles opp, mens andre bevarer den samme sugeevnen til posen er helt full.

Det kan også være praktisk med en støvsuger som har eget oppbevaringsrom til munnstykker som følger med apparatet.

LES OGSÅ: Maten som gjør deg mer allergisk

LES MER: Norges Astma- og Allergiforbund

TV og radio

Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Norsk dokumentarserie. I tre månender har de 8 ungdommene hatt samtaleterapi med psykolog Peder Kjøs, og sammen har de funnet veier for å endre livene sine. Psykolog Peder Kjøs og gruppa trener Trine i å tørre å være seg selv. Malin gjør store fremskritt, og Kira med ME kjenner energien komme litt tilbake. Fredrik kommer frem til en løsning han vil prøve på. (8:8)