Resultater fra studien utført ved Southampton University i 2007 viser en mulig sammenheng mellom inntaket av syntetiske fargestoffer og natriumbenzoat og en økning i ADHD hos barn.
Les også:
Mattilsynet har på bakgrunn av denne studien bedt Vitenskapskomiteen for matsikkerhet om å vurdere om det er nødvendig å gjennomføre en nasjonal risikovurdering relatert til disse resultatene.
– Vår konklusjon er at denne forskingen har liten relevans for norske barn. Grunnen er at det aktuelle fargestoffet er veldig lite i bruk i Norge, og undersøkelsen bygger på at det er fargestoffet sammen med benzosyre som kan forårsake økt hyperaktivitet hos barn. Våre undersøkelser viser funn av fargestoffet i noe godteri og enkelte saft-typer, men det er ikke funnet i syltetøy vi har undersøkt, sier Trine Husøy i vitenskapskomiteen for matsikkerhet.
Tillatt i Norge
Fargestoffet som er forsket på i Storbritannia ble først tillatt i Norge i 2001 som følge av tilpassningen til EU-regelverket. Men fargestoffet er likevel lite nyttet i norske produkter. Det er grunnen til at vitenskapskomiteen meiner resultatet har liten relevans for norske forbrukere.
Faggruppen anbefaler imidlertid at bruken av disse syntetiske fargestoffene i matvarer på det norske markedet blir overvåket i framtiden.
Forbrukerinspektørene har tidligere pekt på sammenhengen mellom små barn og for store inntak av benzosyre: