Kan tilsettingsstoff gi ADHD?

Britiske forskere mener at det er sammenheng mellom tilsettingsstoff og ADHD hos barn. Norske myndigheter er ikke enige.

Barn

Illustrasjonsfoto

Foto: Scanstockphoto

Resultater fra studien utført ved Southampton University i 2007 viser en mulig sammenheng mellom inntaket av syntetiske fargestoffer og natriumbenzoat og en økning i ADHD hos barn.

Les også: Åtvarar mot konserveringsmiddel

Mattilsynet har på bakgrunn av denne studien bedt Vitenskapskomiteen for matsikkerhet om å vurdere om det er nødvendig å gjennomføre en nasjonal risikovurdering relatert til disse resultatene.

– Vår konklusjon er at denne forskingen har liten relevans for norske barn. Grunnen er at det aktuelle fargestoffet er veldig lite i bruk i Norge, og undersøkelsen bygger på at det er fargestoffet sammen med benzosyre som kan forårsake økt hyperaktivitet hos barn. Våre undersøkelser viser funn av fargestoffet i noe godteri og enkelte saft-typer, men det er ikke funnet i syltetøy vi har undersøkt, sier Trine Husøy i vitenskapskomiteen for matsikkerhet.

Tillatt i Norge

Fargestoffet som er forsket på i Storbritannia ble først tillatt i Norge i 2001 som følge av tilpassningen til EU-regelverket. Men fargestoffet er likevel lite nyttet i norske produkter. Det er grunnen til at vitenskapskomiteen meiner resultatet har liten relevans for norske forbrukere.

Faggruppen anbefaler imidlertid at bruken av disse syntetiske fargestoffene i matvarer på det norske markedet blir overvåket i framtiden.

Forbrukerinspektørene har tidligere pekt på sammenhengen mellom små barn og for store inntak av benzosyre: Åtvarar mot konserveringsmiddel

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.