Hopp til innhold

Kan slippe å legge seg ned her

Lei av å ta gynekologisk undersøkelse hos legen? Nå blir det mulig for noen å ta underlivssjekken selv hjemme. For første gang tilbyr Kreftregisteret hjemmetest mot farlig HPV-virus.

Gynekolog-stol
Foto: : Berit Roald / SCANPIX / Scanpix

Mari Nygård

– Begge prøvetakningsmetodene er enkle å anvende, og bruksanvisning er vedlagt, sier Mari Nygård i Kreftregisteret.

Foto: Kreftregisteret

Kvinner i alderen 25–69 år inviteres til å ta en celleprøve fra livmorhalsen hvert tredje år. Det er fordi livmorhalskreft utvikles via forstadier som kan oppdages med celleprøver fra livmorhalsen.

Men de unge kvinnene møter ikke opp til underlivssjekk. I forrige uke skrev NRK.no om at kun 60,9 prosent av kvinner i alderen 25 til 39 år har møtt opp til undersøkelse.

Derfor vil Kreftregisteret nå for første gang tilby hjemmetest mot HPV-virus, som et forsøk:

– Vi vil se om de som ikke møter til legesjekk er villig til å ta en screeningprøve selv, ved å bruke en enkel hjemmetest. Slike hjemmetester har vært prøvd ut i andre land med positive resultater, sier Mari Nygård, overlege i Kreftregisteret, til NRK.no.

Dette er et prøveprosjekt, der 800 kvinner i Oslo-området får tilbud om hjemmetest. De som ikke takker nei, vil motta hjemmetesten i posten.

Får svar i posten

Alle kvinnene som tar hjemmetesten vil få svar på prøven per post. De som har positivt prøvesvar vil bli henvist til gynekologisk undersøkelse.

– Vi ønsker å unngå at flere får livmorhalskreft. Det er tross alt 50 prosent av krefttilfellene som oppstår blant kvinner som ikke deltar i screeningen, opplyser Nygård.

Hvert år er det rundt 300 kvinner i Norge som får livmorhalskreft. Rundt 100 kvinner dør av sykdommen.


Test deg med skyllevæske og børste

Selvtestere

Dette er de to hjemmetestene som nå skal prøves ut. Ved bruk av den ene hjemmetesten skal cellene fra skjeden samles med skyllevæske. Mens den andre typen samler inn celler og utflod med tørr børste.

Foto: Kreftregisteret

Kreftregisteret har valgt ut to hjemmetester som skal utprøves, for å se hvilken som er mest anvendelig under norske forhold.

Marit Hermansen

- Det er viktig med forsøk som dette, for å teste ut effekt, før man eventuelt innfører dette som et nasjonalt screeningprogram, sier Marit Hermansen i Norsk forening for allmennmedisin.

Foto: Legeforeningen

– Ved bruk av den ene hjemmetesten skal cellene fra skjeden samles med skyllevæske. Mens den andre typen samler inn celler og utflod med tørr børste. Begge prøvetakningsmetodene er enkle å anvende, og bruksanvisning er vedlagt, forteller overlege Nygård.

Til tross for at det følger med en detaljert brukerveiledning, frykter Kreftregisteret at noen blir usikre på om prøven er tatt på korrekt måte eller at noen kan oppleve ubehag.

– Derfor sender vi også spørreskjema for å lære hvordan prøvetakning oppleves av de enkelte kvinner i forskjellig alder. Vi skal også se om det er forskjell på hvordan de to prøvetakningsmetoder oppleves av kvinnene, fortsetter overlegen.

– Viktig med nye forsøk

Norsk forening for allmennmedisin er positive til at man gjør forsøk med hjemmetesting.

– Det er viktig med forsøk som dette, for å teste ut effekt, før man eventuelt innfører dette som et nasjonalt screeningprogram. Vi vet at unge kvinner tenker annerledes enn eldre om sin helse og helsekontroller, uttaler Marit Hermansen, leder i foreningen, til NRK.no.

– Men er det noen ulemper ved ikke å teste seg hos lege? Ved celleprøve hos lege hvert tredje år oppdager dere kanskje andre ting også?

– Gynekologisk undersøkelse er ikke et poeng i seg selv. Hvis nye metoder er like gode, og bedre for kvinnene, er det viktig å finne ut av det. Samtidig er det viktig å ikke forskuttere resultatet – om dette er godt nok, om det er kostnadseffektivt og om det faktisk er tjenlig for folkehelsen, mener Hermansen i Norsk forening for allmennmedisin.

Bedre enn å ikke teste seg i det hele tatt

Forprosjektet skal brukes for å forberede et nasjonalt prosjekt som skal tilby hjemmetest mot HPV for kvinner i hele landet.

– Basert på resultatene fra denne studien skal vi også gjennomføre en studie blant alle norske kvinner som ikke møter opp. Får vi gode resultater, kan det i fremtiden være aktuelt å ha dette som tilbud i det nasjonale screeningprogrammet, opplyser Mari Nygård i Kreftregisteret.

– Trenger ikke norske kvinner å ta celleprøve hos lege lenger da?

– Foreløpig anbefales det å ta celleprøve regelmessig. Men jeg mener at det er bedre å ta en hjemmetest for HPV enn å ikke ta prøve i det hele tatt, avslutter overlege Nygård.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)