Hopp til innhold

Kan screene 25-åringer for demens

En ny oppdagelse kan gjøre det mulig å oppdage og behandle demens lenge før man får symptomer på Alzheimer.

Hjernescanning

Kan hjernescanning i 20-årene gi svar på om du vil få Alzheimer? Det tror amerikanske forskere.

Foto: Colourbox.com

I hjernen hos demente bygger det seg opp en type proteiner som kalles amyloider. Disse avleiringene tror man er en årsak til blant annet hukommelsestap.

Nå mener forskere at de kan knytte de samme avleiringene til måten hjernen gjør sukker om til energi på, skriver Telegraph .

Undersøkelser av en gruppe unge voksne, viser at sukkerprosessene spesielt finner sted i de samme områdene som man senere i livet kan se proteinavleiringer.

Ifølge forskerne tyder resultatene på en sammenheng mellom energiproduksjonen i hjernen og utviklingen av Alzheimer.

Kan testes tidlig

Forskerne mener at man allerede hos unge mennesker kan kartlegge om de senere vil utvikle demens.

- Ideer til nye behandlingsmetoder kan bli resultatet. Hvis vi kan vise at unge mennesker produserer proteinavleiringer, selv om det er i ørsmå mengder, kan det føre til at vi kan screene og behandle svært tidlig, sier professor Mark Mintun, som har ledet studien, til Telegraph.

I studien sammenlignet forskerne mønstrene for omdannelse av sukker hos 33 unge mennesker med proteinavleiringer hos 11 Alzheimer-pasienter. En gruppe på 14 eldre uten demenssymptomer var kontrollgruppe.

Nivået varierer

Omdanning av sukker står for fem prosent av energiproduksjonen til hjernen.

Nivået varierer i ulike deler av hjernen hos friske personer.

Selv om det tidligere er vist at proteinavleiringer er et tegn på Alzheimers sykdom, er det ikke vist at disse avleiringene kan henge sammen med annen aktivitet i hjernen tidligere i livet.

Studien er publisert i det amerikanske tidsskriftet PNAS .

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)