Kan miste bremsekraft ved vasking

Den norskutviklede el-bilen Think City kan miste bremsekraft når den vaskes eller kjører i styrtregn. 400 biler i Norge er berørt.

Elbilen Think City

Kraftig vannsprut kan gi bremseproblemer for den 'norske' el-bilen Think.

Foto: JOHN HUGUES / AFP

Sikkerhetsproblemet som nå er avdekket, gjelder en svakhet i bremsenes servopumpe.

Under ekstremt fuktige forhold kan vann sive inn i pumpa og påvirke systemet såpass mye at føreren mister bremsekraft.

- Dette kan føre til trafikkulykker, melder Europakommisjonen i EUs varslingssystem for farlige produkter.

Må på verksted

Think kaller nå inn alle berørte biler til verksted slik at feilen kan bli rettet opp. I Europa dreier det seg om 800 biler, halvparten av dem i Norge. Det er foreløpig ikke rapportert om ulykker på grunn av dette problemet.

- Vi har informert alle forhandlerne, og er i gang med å reparere feilen. Alle eiere av de aktuelle bilene blir innkalt til verksted, sier informasjonsmedarbeider James Andrew i Think Europa til NRK.no.

LES OGSÅ:

Nye biler ikke berørt

Andrew legger til at problemet bare gjelder tidligere utgaver av Think City. De nye bilene som produseres nå er ikke berørt.

- Det som kan skje hvis vann trenger inn, er at bremsenes servosystem, som drives av en vakuumpumpe, kortslutter.

- Bremseeffekten forsvinner ikke helt, men føreren må bruke mer kraft på å stanse bilen. Løsningen er å pakke inn pumpens kretskort i en epoxy-beskyttelse. Testene viser at dette har løst problemet fullt ut, sier James Andrew.

Han understreker at vann bare kan trenge inn i bremsesystemet når bilen utsettes for kraftige stråler. I praksis vil det si når bilen vaskes i maskin eller når den kjøres i uvanlig sterkt regn.

LES OGSÅ:

20 års turbulens

Etter en turbulent periode er Think nå en av verdens mest solgte helelektriske biler. Den første prototypen ble laget i Norge i 1991.

Produktutviklingen skjer fortsatt her i landet, men den europeiske produksjonen er flyttet fra Aurskog til den finske fabrikken Valmet Automotive, som også produserer modellene Boxster og Cayman fra Porsche.

I 1999 ble Ford hovedaksjonær, men trakk seg helt ut etter tre år. Senere ble Think kjøpt opp av en gruppe norske investorer, som fortsatte driften sammen med nye og tidligere ansatte.

I fjor gikk det norske statlige investeringsselskapet Investinor inn som en av de nye eierne. Det gjorde også finske Valmet og den amerikanske batteriprodusenten Ener1, som nå er den største eieren.

Neste år starter Think produksjon også i USA, ved en ny fabrikk i Elkhart County, Indiana.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)