NRK Meny

Nå kan dette kalles sunt

Listen over hvilke stoffer som er bra for helsen din er nå klar. Men det betyr også at det kan sies at søtsaker er sunt.

Søtsaker

Sukkertøy med C-vitaminer er sunt? Ikke nødvendigvis en for drøy påstand for EU.

Foto: Colourbox
Journalist

Artikkelen er flere år gammel.

EU har godkjent 222 helsepåstander som kan brukes om næringsmidler, inkludert kosttilskudd. De fleste av helsepåstandene gjelder vitaminer, mineraler, fettsyrer, protein og spesifikke fibre. European Food Safety Authority (EFSA) har vurdert påstandene.

Se hele listen her!

– Dette er stoffer som har god dokumentasjon for å ha positiv helseeffekt, sier rådgiver Ida Tidemann-Andersen i Mattilsynet.

LES OGSÅ: Matmerking er ikke til å stole på

«Sunn» brus og sjokolade

– Men er det da nå fritt frem for å si at ethvert produkt som inneholder et snev av disse stoffene er bra for helsa? En liten dæsj C-vitamin i brusen gjør den sunn?

– Enn så lenge kan slike påstander være tillatt dersom de ikke er villedende og oppfyller det generelle merkeregelverket. Men det jobbes i EU med å lage ernæringsprofiler for matvarer for å unngå at matvarer, eventuelt produkter, som i seg selv ikke er bra for helsen ikke lenger kan benytte helsepåstander, selv om de tilsetter ingredienser som regnes som sunne, sier Tidemann-Andersen.

– Når er disse ernæringsprofilene klare?

– Det vet vi ikke. Det er et møysommelig arbeid, og mange som skal bli enige. Egentlig skulle ernæringsprofilene vært klare for tre år siden, men vi vet altså fortsatt ikke når det skjer.

Kan ikke bløffe om stoffer som ikke er på listen

Ida Tidemann-Andersen

Ida Tidemann-Andersen.

Foto: Mattilsynet

Tidemann-Andersen fremhever det hun anser som det mest positive med godkjenningen av de 222 helsepåstandene.

– Prøver du å selge noe du påstår har helseeffekt uten at det er en godkjent helsepåstand, da gjør du noe ulovlig.

Med andre ord får du smekk på fingrene dersom du prøver å fremme en positiv helseeffekt av et produkt som ikke inneholder et stoff som er vurdert med en godkjent helsepåstand. Dette kan få konsekvenser for blant andre produsenter av diverse kosttilskudd.

Påstander som ikke er godkjent i EU må tas ut av bruk senest 14. desember 2012. Tidemann-Andersen forteller videre at listen over helsepåstander vil utvides.

– Men nå er det helt sikkert at disse 222 helsepåstandene er godt nok vitenskapelig dokumentert og holder mål.

LES OGSÅ: Menyene må endre utseende

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.