Kan ikke svikte dem

Disse barna måtte Solveig Bergsland bare gjøre noe for. Hun tok initiativet til å danne Norsk forening for gatebarn i Estland.

Solveig Bergsland.
Foto: Miriam Wicklund / NRK

Hun er 49 år, damen med det store hjertet, som har født to egne barn, men er mamma for mange flere. Selv om hennes egne barn er voksne og ute av redet, har hun og ektemannen Vidar fortsatt omsorgen for to fosterbarn, og i Tallinn fins det mange flere barn som kaller Solveig Bergsland for mamma. De har ingen trygge omsorgspersoner i livet sitt.

Plukker opp barn

Barna går gatelangs, og de heldige plukkes opp av noen få ildsjeler som vil redde dem til et verdig liv.

Solveig Bergsland er en av dem. Hun forteller om sin egen barndom som var preget av savn og armod. Da hun var i Estland for første gang, ble hun så berørt av fattigdommen hun så, at hun ikke klarte å la være å engasjere seg.

Disse barna måtte hun bare gjøre noe for. Hun tok initiativet til å danne Norsk forening for gatebarn i Estland og satte i gang med innsamlingsaksjoner til inntekt for både barnehjem og krisesenter. De mest forsømte ungene henter hun også rett som det er til ferieopphold i Norge.

Nær velstanden - likevel fattig

- Det tar bare fem minutter med trikken før disse barna står midt i Tallinns overflod. Der er de bare tilskuere. Når de blir tatt til Norge, møtes de med en annen respekt og medfølelse. Det løfter dem og gir dem håp, sier Solveig Bergsland til programleder Miriam Wicklund.

Hun bruker nesten all fritid på sitt hjelpearbeid. Til daglig arbeider hun som fot-terapeut i Stavanger.

Hør Solveig Bergsland om hjelp til gatebarn.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.