Hopp til innhold

Kan ha løst gåten bak folkesykdommen fibromyalgi

Svenske forskere mener folkesykdommen fibromyalgi kan skyldes en betennelse i det sentrale nervesystemet.

stamcelleprøver

Signalstoffet IL8 kan være grunnen til at fibromyalgipasienter har sterke smerter.

Foto: Chaiwat Subprasom / Reuters Creative

Tidligere har man visst svært lite om årsaksammenhengen ved den kroniske sykdommen som rammer mer enn 150.000 mennesker i Norge.

Nå viser en svensk studie for første gang at fibromyalgi, som blant annet gir smerter i muskulatur og ledd, utpreget tretthet og søvnforstyrrelser, kan skyldes en betennelse i nervesystemet.

Forskerne har i en pilotstudie funnet forhøyede verdier av signalstoffet IL8 (interleukin8) i ryggmargsvæsken hos pasienter med fibromyalgi. Forskerne sammenlignet 15 fibromyalgipasienter med 15 pasienter som har leddsykdommen revmatoid artritt (RA).

Kan forklare smerter

Undersøkelsen av ryggmargsvæsken og blodet til de 30 pasientene viste at de med fibromyalgi hadde betraktelig høyere verdier av IL8 enn de med revmatisme.

– Vi fant fire ganger mer av stoffet IL8 hos fibromyalgipasientene, og det er mye. Det tyder på en betennelse i det sentrale nervesystemet, sier Diana Kadetoff, forsker ved Karolinska institutet og lege ved Nacka Närsjukehus til Aftonbladet.

Funnet kan forklare hvorfor fibromyalgipasienter er trøtte og har sterke smerter.

– Stoffet forsterker smertesignalene. Smerten blir nesten selvgående. Derfor kjennes det ut som at pasientene har vondt i nesten hele kroppen, sier forskeren til den svenske avisen.

Enklere å få diagnose

Fibromyalgi vises ikke på røntgen eller blodprøver, men kan påvises ved hjerneskanning. På grunn av manglende diagnostisering, har mange fastleger manglende kunnskap om sykdommen.

Den norske legen Peter Dvergsdal gleder seg over funnet i den svenske undersøkelsen, og håper at det nå vil bli enklere for fibromyalgipasientene å få riktig diagnose.

– Dette kan få konsekvenser når man stiller diagnosen. Det er veldig viktig for pasientene. Ikke bare blir det lettere å sette en skikkelig diagnostikk, men interessen for diagnosen blant forskere og leger vil øke. Pasienter med fibromyalgi vil bli sendt til spesialister, ikke bare henvist til en allmennlege. Det er ekstremt viktig for pasientene, sier Dvergsdal til NRK.no.

Tatt på alvor

Han tror mange pasienter blir lurt til å betale store summer til useriøse, alternative behandlere i håp om å bli kvitt plagene.

– Hvis man får en sikker diagnostikk vil markedet for de useriøse aktørene bli mindre. De stakkars fibromyalgipasientene vil bli tatt på alvor og de vil ikke bli plyndret, sier Dvergsdal, som mener undersøkelsen er stor nok til at resultatene bør bli tatt på alvor.

– Små studier kan være bedre enn store undersøkelsen hvis de viser tydelige forskjeller. Det gjør denne studien, forteller Dvergsdal til NRK.no.

Norges Fibromyalgi Forbund er også positive til den svenske undersøkelsen.

– Vi mener funnene i pilotundersøkelsen er viktige, de hjelper oss med å forstå smertemekanismen i sykdommen. Det kan bane vei for fremtidige medisiner og en test av ryggmargsvæsken kan være med på å diagnostisere sykdommen raskt, sier Inger Cecilie Thunem, generalsekretær i Norges Fibromyalgi Forbund.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)