Hopp til innhold

Kan du kreve å få føde?

- Gravide skal absolutt med på råd når de går over termin, sier divisjonsdirektør Hans Petter Aarseth i Helsedirektoratet.

Gravid

Når bør man sette fødslene igang? Fagfolkene er uenige, og i midten står de gravide.

Foto: Colourbox.com

Ifølge avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet Fredrik Frøen kunne 7 av 11 dødfødsler på overtid vært unngått .

Debatten har vart i flere år. Mens de fleste sykehus i Norge venter to-tre uker etter termin med å sette igang fødsler, har St. Olavs hospital i Trondheim og Sykehuset Innlandet på Lillehammer valgt å kalle inn alle gravide på overtid etter bare 7 dager. Også Rikshospitalet tar inn gravide til kontroll en uke på overtid.

Statistisk synker risikoen for dødfødsel mot slutten av svangerskapet og er på sitt laveste én uke etter termin.

Vil bli tatt på alvor

Anne Line Heen Skibrek

Høygravide Anne Line håper å bli tatt på alvor hvis hun er bekymret på overtid.

Foto: Privat

- Det er klart man blir litt engstelig. Jeg har jo hørt om tilfeller hvor man har gått lang tid over termin og barnet ikke har overlevd, sier gravide Anne Line Heen Skibrek til NRK.no.

Hun har termin i midten av juni, og håper hun blir tatt på alvor hvis hun går på overtid og føler seg urolig.

- Alle ønsker seg vel en naturlig fødsel hvor alt kommer igang av seg selv til riktig tid. Men hvis jeg nærmer meg to uker etter termin, vil jeg nok bli mer og mer bekymret, sier hun.

- Men det vil ikke være riktig at det skal være helt opp til den gravide selv om fødselen skal settes igang eller ikke. Det må nesten være en felles vurdering. Men det er viktig å bli tatt på alvor og bli skikkelig undersøkt, fortsetter hun.

  • Har du personlige erfaringer med overtidige svangerskap? Tips oss!

- Gravide skal med

Divisjonsdirektør Hans Petter Aarseth i Helsedirektoratet.

Trolig vil Helsedirektoratet lande på at kvinner bør kalles inn tidligere, sier divisjonsdirektør Hans Petter Aarseth.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Retningslinjene som følges av de fleste i dag , er utarbeidet av Norsk gynekologisk forening. Men Helsedirektoratet er såvidt igang med nye, landsomfattende retningslinjer på området.

- Jeg antar at vi kommer til å anbefale praksisen ved St. Olav, sier divisjonsdirektør Hans Petter Aarseth til NRK.no.

- Vår tenkning vil nok være at hvis det ikke er faglig grunnlag for å anbefale det ene framfor det andre, må pasienten informeres grundig og selv få være med på å ta et valg, fortsetter han.

Han understreker at det ikke er noen grunn til å tvile på statistikken fra avdelingsdirektør Fredrik Frøen, men at igangsetting av fødsler også innebærer en risiko for mor og barn.

Hvem bestemmer?

Men inntil nye retningslinjer er på plass, hva gjør en engstelig gravid på overtid? Kan man selv kreve å få satt igang fødselen?

- Fødende skal absolutt tas med på råd, det følger av pasientrettighetsloven. Men når det er sagt, kan det være faglige grunner til å fraråde kvinnen å sette igang fødselen. Og det er legen som avgjør hva som er forsvarlig; kvinnen har ikke beslutningsmyndighet, sier Aarseth.

Han tror de fleste slike situasjoner vil løse seg hvis bare pasient og medisinsk personell snakker sammen.

Vil høre på kvinnen - hvis mulig

De sykehusene NRK.no har snakket med, oppgir at de i så stor grad som mulig vil etterkomme kvinnens egne ønsker når hun er på overtid.

- Men hvis forholdene i fødekanalen er helt umodne, vil vi ikke sette fødselen igang en uke på overtid, sier klinikksjef Per Børdahl ved kvinneklinikken på Haukeland.

De vurderer igangsetting to uker etter termin, i likhet med de fleste andre sykehus i Norge.

Også på St. Olav i Trondheim gjøres det en vurdering i samråd med kvinnen, selv om gravide kommer inn til kontroll tidligere.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)