NRK Meny
Normal

Kan bli «sjøblind» uten solbriller

Vannet kan ha samme effekt som snø på en solfylt dag.

Kvinne med solbriller

Solbriller beskytter mot skader på øynene.

Foto: Colourbox

Cecilie Bredrup

Farligst er det å se rett mot sola, sier øyelege Cecilie Bredrup.

Foto: Bård Kjersem / Haukeland universitetssykehus

Er du ved sjøen om sommeren i stekende sol, kan øynene faktisk bli solbrente på samme måte som de kan på fjellet om vinteren.

Du blir snøblind - eller sjøblind om du vil.

– Sterkt sollys mot øynene over tid kan gi en forbrenning på det ytterste laget av hornhinnen, forteller øyelege Cecilie Bredrup ved Haukeland universitetssykehus til NRK.no.

Vondt å se

Skaden gjør deg ikke blind, slik ordet skulle tilsi. Men det vil gjøre vondt å åpne øynene, og i tillegg vil du ha tåreflod og være lyssky.

Det går gjerne noen timer før plagene melder seg for fullt, men Bredrup understreker at man definitivt får varselsignaler.

– Ja, før det går så langt vil man merke ubehag, konstaterer hun.

Skulle man bli «sjøblind», kan det gjøre vondt i flere dager. Men skadene er ikke permanente, beroliger Bredrup.

Behandlingen består av øyesalve med antibiotika og smertestillende tabletter. Man må også unngå sterkt lys og bruke solbriller både ute og inne.

Farlige solskader i rus

Farligere er det å se rett på sola. Da kan man få forbrenninger på netthinnen, og slike skader går ikke over, forteller Cecilie Bredrup.

Slike skader kan forekomme hos personer som har sett rett på en solformørkelse.

– Man vil da få ett eller flere områder i synsfeltet hvor man ser dårligere. Vanligvis er dette sentrale deler av synsfeltet, slik at det kan bli veldig plagsomt, forklarer hun.

– Dette kan også skje med folk som er rusa. Da merker man ikke alltid at det gjør vondt. Normalt sett vil man jo ikke klare å stirre rett på sola, sier hun.

Solbriller beskytter

Det er de ultrafiolette strålene som kan skade øynene, og solbriller med UV-beskyttelse forhindrer at man får plager.

– Jeg vil ikke si at det er farlig å gå uten solbriller. Det er det som regel ikke. Men det kan være lurt å ha dem med seg og bruke dem dersom lyset blir ubehagelig sterkt, råder Bredrup.

Også i solarium kan det være lurt å bruke beskyttelse.

– Jeg har aldri sett øyeskader av solarium, men strålene er sterke og jeg ville uansett ikke tatt sjansen, sier hun.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.