Kakaoflis mot ugress

Hindrer ugress. Beholder fuktigheten i jorden. Blomster og planter strutter av sunnhet og velvære. Skap deg en vedlikeholdsfri og flott hage. Stemmer reklamen med virkeligheten?

Kakaoflis

Bruk kakaoflis som du ville brukt bark

Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

Kakaoflis lages av skallet fra kakaobønnen. Kakaoflis kan brukes som du ville brukt bark. I blomsterbed, krukker, på gravsteder og i parker. Hensikten er altså å unngå ugress og dermed luking hele sommeren.

VIKTIG: Kakaoflis + hund = NEI!

Kakaoflisens hindrer ugresset i å få rotfeste og å vokse opp, den bevarer fuktigheten, så da behøver du heller ikke å vanne så ofte.

Se i NRK Nett-tv: Nett-tv: Grønn glede

Det påstås også at den er bedre for plantene fordi den gir næring i stedet for å bruke den opp, slik bark kan gjøre. Dessuten har flere erfart at den holder snilene borte fra plantene.

Dessuten lukter den bedre enn bark!

Sjekk at du får en økologisk kakaoflis, det er bedre for naturen.

Kakaoflis dekker bedet

Kakaoflis dekker bedet og hindrer ugresset i å få fotfeste.

Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

Slik gjør du det:

Plant det du skal ha i bedet, luk og rydd godt, slik at jorda har en god og nyraket overflate. Vann bedet ditt. Så legger du på kakaoflis i et lag på ca. fem cm. Så skal det vannes godt med spreder.

Så starter en prosess, som produsentene beskriver på denne måten:

«Kakaoflisen starter en biologisk prosess som gjør at det dannes et slags «lim» som er seigt, og i denne prosessen kommer det fram et shimmel, eller mugglignende belegg, som er en del av
prosessen og som forsvinner igjen i løpet av disse første
ukene. I denne perioden lukter det godt sjokolade. Så endrer
kakaoflisen karakter og blir mer lik en tørr, isolerende skorpe.
Ved overvanning eller stor nedbørsmengde, kan det en kort
stund være et yrende liv av små travle fluer over kakaoflisen.»

Nå har du fått en hinne på bedet ditt som sørger for at du kan gjøre noe annet enn å luke. Og til kassene dine kan du gå sjeldnere med vannkanna. Hva er din erfaring? Send oss en mail på Hage@nrk.no.

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)