Kaffe er bra for kvinner, men dårlig for menn

Unngå påfyll i koppen på viktige møter, spesielt hvis det er mange menn tilstede, råder forskere.

kaffe

Kaffe i møter? God idé for kvinner, mener forskere.

Foto: Colourbox.com

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.


Vi er vant til å tenke på kaffe som oppkvikkende og skjerpende, men nå viser en ny studie at effekten kan være forskjellig for kvinner og menn - i alle fall under visse omstendigheter.

Ifølge en studie fra Bristol University gjør nemlig kaffe underverker for kvinners prestasjoner under stress.

Menn blir derimot mindre selvsikre og bruker lenger tid på å utføre oppgavene sine, skriver Telegraph.

- Begrens kaffe på viktige møter

Ut fra funnene råder forskerne til å unngå ubegrenset adgang til påfyll i koppen under viktige, intense møter. Spesielt der det er et betydelig antall menn tilstede.

Forskerne peker på møter for eksempel i det militære, hvor det kan fattes svært viktige beslutninger, og hvor det ofte er et klart flertall av menn.

Kaffedrikking i stor skala kan sabotere det samarbeidet som er nødvendig for å løse viktige spørsmål i stressede situasjoner, konkludere de.

Koffein under press

Forskerne satte sammen team på to og to av samme kjønn, som så fikk en rekke utfordringer å løse - blant annet forhandlinger, problemløsning og hukommelsesoppgaver.

For å øke stressfaktoren, fikk parene også beskjed om at de skulle holde en presentasjon i plenum i tilknytning til oppgavene.

Mens deltakerne holdt på, ble de foret med kaffe. Noen fikk kaffe med koffein, og noen uten.

Damene ble kjappere i hodet

Resultatene viste at menn ble satt tilbake av koffeinholdig drikke. For eksempel løste de hjernenøtter 20 sekunder saktere under koffeinpåvirkning.

Kvinnene, derimot, løste oppgavene 100 sekunder raskere med kaffe innabords.

Forskerne tror den ulike reaksjonen kan skyldes at menn og kvinner generelt reagerer forskjellig på stress.

De mener kvinner oftere velger samarbeid som strategi under press, mens menn gjerne reagerer mer aggressivt og kjempende (også kjent som «fight or flight»-instinktet).

Studien er publisert i tidsskriftet Journal of Applied Social Psychology.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.