Juletorsken er der!

John Mikkelborg fra Porsgrunn vil ikke si hvor han fisker juletorsken.

John Mikkelborg med torsk

John Mikkelborg røper ikke fiskeplassen, men oppskriften.

Foto: Arnulf Møllerstad / NRK

Her fisker jeg hele året, og blir det kjent at det er bra med både sei og torsk her, kommer det mange med båter, snører og pilker.

John Mikkelborg

Det er jo ikke så mye her heller, da...

Nei, denne bukta her på Vestfold-kysten vil jeg ha i fred. Det har jeg lovt han som har vist meg plassen og som bor like ved....

Ikke like mye torsk over alt

At mange holder kjeft om det lille vannet på vidda der stor-ørreten vaker, er kjent. Men på kysten..?? Joda, også her holder folk plassene for seg sjøl.

Nå er det heller ikke like bra med torsk over alt. Overfiske og ødeleggelse av gyteområder har ført til at at det er ventelister i flere fiskemottak og forretninger på juletorsken som helst skal være fra tre kilo og oppover.

Den står på bånn og går gjerne på en svenskepilk og noen opphengere, gjerne agna med reke. Fluoristerte selvlysende kroker er bra.

Slik koker du juletorsken

Godt med salt i kjelen, la vannet fosskoke, legg i fiskeskivene, dra kjelen tilside og la den trekke til ryggbeinet løsner så vidt.

Kokte poteter, Sandefjordsmør og kanskje en god rødvin til...

Ikke for mye av det siste.. Du blir trøtt av torsk og rødvin. Ikke sovne FØR julepakke-åpning!

God julemiddag!

Les også: Pannestekt juletorsk

Intervjuet med John Mikkelborg hører du i Friluftsmagasinet på NRK P1, lørdag 15. desember kl. 08:07.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.