Julegavevinnerne

I tvil om hva du skal gi bort i julegave? Eller drømmer du om selv å få den beste av de gode presangene? Her er årets testvinnere.

Barn med julegaver
Foto: Sinar 2

  • Sjekk vårt Gaveorakel og få flere tips til gode julegaver, også de som ikke koster penger!

Forbrukerinspektørene har publisert en rekke tester innenfor ulike kategorier i året som snart ebber ut. Her er en oversikt over noen av årets testvinnere og de beste kjøpene innenfor en rekke kategorier og produkttyper:

FLATSKJERMER

Kampen om årets folke-tv sto i skjermstørrelsene 40 og 42 tommer, de såkalte "folkeformatene". Ingen av testens flatskjermer er direkte dårlige, men noen peker seg ut som ekstra gode og flere ble spesielt anbefalt.

  • Beste kjøp: Sony KDL-40W5500
Sony KDL-40W5500

Sony KDL-40W5500

Foto: John Nordahl, Lyd og Bilde

Sonys nye 40-tommer er en skikkelig god allrounder. Suverent svartnivå gjør tv-en ypperlig til filmbruk, mens god skarphet og bevegelseskompensering gjør sports-sendingene til en fryd. Meget gode standardinnstillinger fra fabrikken, uten store behov for endringer fra brukerens side. Og ok lyd til vanlige tv-sendinger.

  • Best i test: Samsung UE40B6050
Samsung UE40B6050

Samsung UE40B6050

Foto: John Nordahl, Lyd og Bilde

Denne LED-skjermen er en reell konkurrent til plasma på film. Meget brukervennlig, og helt i tetskiktet når det gjelder svartnivå og kontrast. Detaljer og nyanser kommer svært godt fram. Best av alt: den leverer førsteklasses bilder rett opp av esken, uten store behov for etterjusteringer. Flott design gjør at skjermen også er lekker å se på når bildet er slått av.

JOGGESKO

Mizuno Wave Rider 12

Mizuno Wave Rider 12

Godt fottøy er viktig når man skal på løpetur. Utvalget av skomerker og modeller er nesten uoverstigelig, og før du kjøper bør du vite om brukeren overpronerer eller har normal pronasjon.

I en test av joggesko er det vanskelig å sammenligne modellene direkte, ettersom faktorer som kroppsvekt, løpestil og underlag har stor betydning for utfallet. Men vår test peker ut noen av de bedre valgene.

BÆRBAR GPS

Garmin etrex

Garmin eTrex Vista HCx

Foto: Forbrukerrapporten

Er du på farten med en GPS skal du kunne stole på at den gir sikre svar om posisjonen din, uansett værforhold. En god GPS må også være solid og tåle regn. Denne testen av ti bærbare navigatorer for turbruk inkluderer to armbåndsur med GPS, som ikke kom dårligst ut. Og kanskje viktigst av alt: de dyreste GPSene er ikke de beste!

  • Best i test: Garmin eTrex Vista HCx

Testvinneren har best batterikapasitet, er enkel å bruke selv med votter på og egner seg både til fots og på sykkeltur. Den scorer best både på GPS og kompass totalt, og på fysiske egenskaper.

BLU-RAY

Høstens nye blu-ray-modeller kom med til dels kraftige forbedringer. Vi har sett nærmere på et knippe spillere og noen komplette hjemmekinoanlegg med blu-ray.

Panasonic DMP-BD80

Panasonic DMP-BD80

Foto: Lyd og Bilde

Prisene på spillerne er ikke lenger avskrekkende, du kan få en brukbar maskin for under to tusenlapper. Vinneren i denne testen har en dobbelt så høy veiledende pris, men da får du til gjengjeld valuta for pengene og vel så det. Eksemplarisk bildekvalitet, bra utstyrsnivå og ikke minst god lyd.

  • Best i test spillere: Panasonic DMP-BD80
Samsung HT-BD7255R

Samsung HT-BD7255R

Foto: Lyd og Bilde

Anleggenes veiledende pris strekker seg fra 5000 til 11.000 kroner, men de kjøpes rimeligere på nettet. Vår testvinner låter imponerende balansert og fint, med trådløs lyd til bakkanalene for minst mulig kabelkluss. Det er testens dyreste blu-ray-anlegg, men også det eneste som gir glimrende opplevelser og dermed mest for pengene.

CARVINGSKI

Ski

Carvingski.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colurbox

I vurderingen av åtte bestselgende carvingski har vi blant annet testet kantgrep, stabilitet og glid. Alle testskiene er unisex-modeller med standard binding, og det lønner seg ikke å kjøpe de aller rimeligste modellene. Vinneren er spesielt god i lange svinger og er uten tekniske feil i laboratorietesten.

KOMPAKTKAMERAER

Sony Cybershot DSC WX1

Sony Cybershot DSC WX1

Foto: John Nordahl, Lyd og Bilde

Finesser og funksjoner varierer ganske mye mellom de mange kompaktkameraene på markedet. Bildekvaliteten kan også være så ymse. Men med tunga rett i munnen kan man få god kvalitet for pengene.

Testvinneren blant åtte små digitalkameraer utmerker seg med super kvalitet på både video og stillbilder, og brukervennlighet i toppklasse.

  • Best i test: Sony Cybershot DSC WX1
Casio Exilim EX -Z450

Casio Exilim EX -Z450

Foto: John Nordahl, Lyd og Bilde

Det beste kjøpet er også det aller billigste av de åtte kandidatene. Fotokvaliteten får tommelen opp, prisen tatt i betraktning. Imponerer også med svært kompakt størrelse, og imponerende batteritid.

LASERVATERE

  • Stanley CLL 77-214
Stanley laservater

Stanley laservater

Foto: Stanley

Testen av relativt enkle laservatere for folk som ikke bruker denslags ofte, viser stor variasjon i både brukervennlighet og holdbarhet. Siste generasjon av dette hjelpemiddelet er blitt enda enklere og raskere å bruke enn før, og havner derfor i stadig flere verktøykasser.

Høy pris gjør at testvinneren kan regnes som en semi-profesjonell vater, men andreplassen kapres av en som er nesten like god - og til en langt hyggeligere pris.

MINI-TV

Cowon S9, minitv

Cowon S9

  • Best i test: Cowon S9

Nå kan du se FBI og Dagsrevyen mens du er på farten! Mottaksforholdene er slett ikke dårlige i de delene av landet som foreløpig dekkes av senderne. Med de nye mini-tv'ene tar du rett og slett med deg hele (det lille) fjernsynsapparatet i lomma.

Men hvilken modell bør du velge? Testvinneren har en meget god skjerm, og apparatet har også et lekkert utseende. Dette er en mediaspiller som takler de mest populære formatene samt MiniTV og DAB digitalradio.

DIGITALE FOTORAMMER

Philips SPH8008

Philips SPH8008

Foto: Lyd og bilde

Trolig en av årets favoritter under juletrærne. Bildevisning i en digital ramme kan være en mye bedre bruk av blinkskuddene enn å skjule (og glemme?) dem i datamaskinen. Men bildekvaliteten varierer mye fra merke til merke. Testvinneren byr på strålende god fotovisning, svært praktiske funksjoner, tiltalende design og batteridrift. Dyr men deilig.

  • Best i test: Philips SPH8008
Samsung SPF-87H

Samsung SPF-87H

Foto: Lyd og Bilde

Testens beste kjøp koster under halvparten. Denne kan også brukes som en praktisk ekstraskjerm til datamaskinen. Enkel og uten mange funksjoner man strengt tatt ikke trenger. Og ikke minst med en flott bildekvalitet.

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)