Jo, dette er bra for helsen

Gladnyhet til alle sjokoladeelskere.

chocolate

Mørk sjokolade har et høyt innhold av flavanoider, som har vist seg å bedre blodgjennomstrømningen i kroppen.

Foto: Colourbox

Hvorvidt sjokolade er sunt eller ei har vært gjenstand for heftig debatt den siste tiden.

Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (European Food Safety Authority – EFSA) har nå fastslått at sjokolade faktisk er bra for helsen.

Nærmere bestemt er det kakaopulver og mørk sjokolade som gjelder.

Årsaken til at EFSA har kommet til denne konklusjonen er at produsenten av sjokoladeprodukter fra Hershey og Nestlé har skaffet til veie forskningsresultater som tilsier at sjokolade er bra for blodsirkulasjonen.

Dersom EU-kommisjonen skriver under på godkjenningen fra EFSA betyr det at sjokoladeprodusenter heretter kan hevde at de lager helsekost.

10 gram er nok

Konklusjonen som følge av forskningsrapportene EFSA har vurdert, er at det å spise 10 gram mørk sjokolade eller tilsvarende mengde kakaopulver med høyt innhold av flavanoider bedrer blodgjennomstrømningen i kroppen.

Flavonoider er et samlenavn for en gruppe antioksidanter. Disse flavaniodene kan bli ødelagt under produksjonen av sjokolade, så det forutsettes at helsepåstandene kun brukes om sjokolade som fortsatt har et høyt antioksidantinnhold.

EU sjekker helsepåstander

I EU pågår et stort arbeid for å fastslå sannhetsgraden i tusenvis av helsepåstander.

Til nå har de godkjent 222 av disse helsepåstandene. De kan brukes om næringsmidler, inkludert kosttilskudd.

De fleste av helsepåstandene gjelder vitaminer, mineraler, fettsyrer, protein og spesifikke fibre. Det betyr også at det i noen tilfeller kan sies at søtsaker er sunt.

TV og radio

Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Norsk dokumentarserie. I tre månender har de 8 ungdommene hatt samtaleterapi med psykolog Peder Kjøs, og sammen har de funnet veier for å endre livene sine. Psykolog Peder Kjøs og gruppa trener Trine i å tørre å være seg selv. Malin gjør store fremskritt, og Kira med ME kjenner energien komme litt tilbake. Fredrik kommer frem til en løsning han vil prøve på. (8:8)