Hopp til innhold

Jens sitt fyringsvalg

Jens Stoltenberg eier en av Norges mest omtalte oljefyrer. FBI vil hjelpe statsministeren med å finne fram til et mer miljøvennlig og lønnsomt fyringssystem. Her er vårt regnestykke.

Hjelp Jens!

Selv om statsministeren midlertidig bor i den nye statsministerboligen i Parkveien, eier han fortsatt halvparten av en tomannsbolig på Nordberg i Oslo. Der finnes den mest omtalte av Norges omlag 100.000 oljefyrer.

Skal Norge nå sine klimamål fram mot 2020 må nordmenn slutte å fråtse i olje for å varme opp boligene våre. Men hva skal statsministeren erstatte oljefyren med?

Olje er dyrt

Statsforetaket Enova , som blant annet skal fremme en miljøvennlig omlegging av energibruk og energiproduksjon i Norge, har beregnet energikostnadene for oss.

Enova tok utgangspunkt i at en gammel tomannsbolig i Oslo der omlag 400 kvadratmeter skal varmes opp, trolig vil kreve omlag 60.000 kwh til oppvarming og varmtvann. Det gir for Jens sin halvpart et energibehov på 30.000 kwh, som med dagens oljepriser gir en årlig fyringskostnad på 33.000 kroner.

Panelovn

Er dette måten å gjøre det på ...

Foto: Colourbox

Tilsvarende årlige fyringsutgifter dersom Jens byttet ut oljefyren beregnet Enova til å bli 25.000 kroner dersom han investerer i en dobbeltmantlet bereder og fyrer kun med strøm, 17.000 kroner hvis han kjøper en pelletskjel, 13.000 dersom han investerer i en luft til vann-varmepumpe og bare 10.000 kroner i året dersom han investerer i en bergvarmepumpe.

Enova har for varmepumpene brukt et snitt av såkalte årsvarmefaktorer for varmepumper i boliger med radiatorer og med gulvbåren varme.

I boliger med radiatorer vil strømutgiftene ved bruk av varmepumper derfor kunne bli høyere enn i regnestykket til Enova.

Radiator

... eller dette?

Foto: Colourbox

En nyere og bedre isolert bolig enn den Enova har tatt utgangspunkt i, vil på den andre siden ha et mye mindre energibehov som igjen vil være gunstig ved valg av varmepumpe.

Se oversikten her:
Enovas beregning

Investeringen

Men det koster å investere i et nytt fyringsanlegg. Høye investeringssummer kan skremme mange fra å skifte ut noe som fungerer. Da kan det være greit å forsøke å regne på hva investeringene faktisk vil koste i årlige utgifter.

Dette kan beregnes på ulike måter. Vi valgte å sette investeringssummen inn i en lånekalkulator, krysset av for annuitetslån, satte lånetiden lik minimum levetid for det nye anlegget og satte en realrente på tre prosent.

Fra den normale lånerenten er det da trukket fra for inflasjon og skattefordeler som følge av en slik investering.

Kostnad varmepumpe

Å beregne investeringskostnadene for en varmepumpe på Nordberg er noe av det vanskeligste, da de kan variere mye i forhold til lokale forhold ved boligen og tomta. Her vil det også kunne skille mye mellom hva ulike selskaper tar for arbeidet, noe som er en betydelig del av kostnaden.

Varmepumpeleverandørenes forening har likevel anslått en normal kostnad for en luft til vann-varmepumpe på Nordberg til å være 200.000 kroner, mens en bergvarmepumpe vil kunne koste 300.000. Da skal alt av arbeid også være inkludert.

Trekker vi fra Enøk-støtte fra Oslo kommune og deler investeringen på boligens to enheter vil investeringkostnadene for Jens være på henholdsvis 85.000 og 130.000 kroner. Med en minimum levetid på 15 og 20 år satt vi igjen med årlige utgifter til avskrivninger og renter på henholdsvis 7400 kroner og 9000 kroner.

Les kommentar fra Varmepumpeforeningen:
- Som å skifte motor på en gammel bil .

Kostnad pellets

Kostnadene for et anlegg for pelletsfyring kan også variere mye, men ikke like mye som varmepumpene. Her handler det også om du velger å konvertere oljefyren ved å sette inn en ny pelletsbrenner, eller om du setter inn en helt ny pelletskjel.

Den konverterte løsningen vil kunne koste 160.000 kroner for tomannsboligen på Nordberg, mens prisen for en konvertert løsning blir 80.000 kroner. Da er alt arbeid inkludert, samt matingssystem og et pelletslager.

Her vil det kunne klare seg med et seks kvadratmeter stort lager. Da vil man kunne ha en løsning som kan ta imot bulkleveranser av pellets et par ganger i året, noe som nærmest er en forutsening for å nyte godt av de laveste pelletsprisene på rundt 40 øre per kwh.

Enøk-støtte fra Oslo kommune halverer investeringskostnadene. Deler vi igjen kostnaden på boligens to enheter, vil investeringskostnadene for Jens være på henholdsvis 40.000 og 20.000 kroner.

LES OGSÅ: - Pellets best med radiator

Dette ga følgende regnestykke for Jens der årlige energiutgifter er slått sammen med årlige utgifter til avskivning og renter på investeringene:

Hjelp Jens. Regnstykke

 

Årlige
energi-
utgifter

Investering

Levetid

Årlig
avkastning
og renter

Totale
årlige
utgifter

Olje

33.199

 

 

 

33.199

Strøm

25.320

25.000

30 år

1632

26.952

Varmepumpe
luft - vann

13.364

85.000

15 år

7404

20.768

Bergvarmepumpe

10.320

130.000

20 år

9012

19.332

Pelletskjel
(konvertert)

16.986

20.000

20 år

1692

18.678

Pelletskjel (ny)

16.986

40.000

20 år

3036

20.022

  • Årlige energiutgifter er beregnet av Enova ut fra sannsynlig energibehov til oppvarming og varmtvann på 63.300 kwh i året for en tomannsbolig på 479 kvm hvor 400 kvm varmes opp.
  • I regnestykket forutsettes det at Jens betaler halvparten av de totale investeringene og halvparten av totalt energiforbruk for hele tomannsboligen.
  • Informasjon om investeringsutgifter er hentet fra NOVAP, NOBIO, Matene, CTC Ferrofil, Bauer energi og Oso. Utgiftene er inkludert montering og støtte fra Oslo kommune.
  • Avskrivning er beregnet som årlig betaling av renter og avdrag på et lån tilsvarende investeringssummen nedbetalt i løpet av levetiden, og med en realrente på tre prosent.

Det ble altså nærmest dødt løp mellom varmepumpe- og pelletsløsningene for Jens, men likevel en knapp seier til pelletskjel av den konverterte typen.

Regnestykket viser også at selv med store investeringer er det dårlig butikk å fyre med olje eller å gå over til kun strøm for å fyre opp det vannbårne anlegget på Nordberg.

Men med en del usikkerhetsfaktorer i regnestykket vil det som alltid lønne seg i en slik prosess å få inn mange konkrete anbud etter befaring av boligen, før eieren kan gjøre en reell vurdering av lønnsomheten.

Les også: - Jens bør velge pellets, sier miljødirektør.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)