Kjøper ikke personlig klimakvote

Stortingspresident Thorbjørn Jagland (Ap) har ikke kjøpt personlige klimakvoter for sine private flyreiser i 2007. Flere politikere i miljøkomiteen gjør heller ikke opp for egne co2-utslipp.

Thorbjørn Jagland kjøper ikke kvoter
Foto: Ørn E. Borgen, Scanpix

Thorbjørn Jagland har flere ganger bedt både regjeringen og stortingspolitikere om å ta ansvar for å redusere klimaskadelige utslipp.

Selv stoler stortingspresidenten ennå ikke på ordningene som i dag finnes for enkeltpersoner: Han har valgt å vente med å kjøpe personlige klimakvoter, også kalt klimabilletter, for private flyreiser til utlandet.

- Jeg vil vite hva jeg setter pengene inn i, sier Jagland.

Han er opptatt av at det har vært flere useriøse aktører i det internasjonale markedet som tilbyr klimakvoter. Derfor vil Thorbjørn Jagland først se hva regjeringen går inn for, før han gjør opp for sine private co2-utslipp.

 

Liten vilje i miljøkomiteen

SVs Inga Marte Thorkildsen

Har kjøpt kvote: Inga Marte Thorkildsen, SV

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

-Jeg vil samle opp alle reiser for 2007 og betale klimakvoter med tilbakevirkende kraft, sier Jagland. Men Jens Stoltenberg har altså valgt å gjøre opp for privat flyreising, før den statlige ordningen er på plass.

Heller ikke i Stortingets energi-og miljøkomite har mange politikere kjøpt klimakvoter for egne flyreiser til utlandet. Blant de seks som svarer at de har reist privat til utlandet med fly, svarer bare to at de har gjort opp for sine co2-utslipp. Forbrukerinspektørene meldte i går at bare seks av 12 statsråder som har reist privat utenlands, har kjøpt personlige klimakvoter.  

 

Erling Sande (Sp)

Har kjøpt kvote: Erling Sande, SP

Foto: SP

Nedslående

Spørreundersøkelsen FBI har foretatt, viser at selv ikke blant politikerne som jobber mest med klimaspørsmål, er viljen stor til å kjøpe klimabilletter - også kalt personlige klimakvoter, når de reiser privat. Vi valgte ut energi- og miljøkomiteen for å sjekke betalingsviljen blant våre folkevalgte når de slipper ut klimaskadelige utslipp ved flyreiser. Gjør de opp for seg – og kompenserer for egne utslipp gjennom co2reduserende klimaprosjekter?

Her er oversikten over svarene vi fikk etter å sendt en e-post til alle i komiteen.

Har du kjøpt klimakvoter for private flyreiser utenlands i 2007?

Gunnar Kvassheim(V), leder

Nei

Børge Brende (H),avtoppende første nestleder

Vil ikke svare

Tore Nordtun (A), andre nestleder

Nei

Torbjørn Andersen (FrP)

nei

Line Henriette Holten Hjemdal (KrF)

Har ikke reist

Ivar Kristiansen (H)

Har ikke reist

Asmund Kristoffersen (A)

Har ikke reist

Tord Lien (FrP)

Nei

Marianne Marthinsen (A)

Har ikke reist

Eva M.Nielsen (A)

Har ikke svart

Torny Pedersen (A)

Har ikke svart

Erling Sande(Sp)

Ja, har kjøpt

Ketil Solvik-Olsen (FrP)

Nei,men har fått klimabill. i gave

Inga Marte Thorkildsen (SV)

Ja, har kjøpt

Terje Aasland (A)

Har ikke reist

 

  Følger ikke opp klimaløftet

 

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.