Tro det eller ei, men du gjør helsen din en stor tjeneste ved å spise både løvetann, brennesle og burot. Hvorfor ta til takke med nærbutikkens triste grønnsaksutvalg når du kan erstatte den med ugress fra din egen hage?
Brennesle Foto: NRK
Brennesle
Inneholder mye A- og C-vitamin, kalsium og magnesium og bidrar til å senke kolesterolnivået.
Brennesle vokser i skoger og på jorder. Skylte og hakkede blader kan kokes og egner seg godt til en suppe. Bladene kan også legges på en paibunn.
Kjerringråd: Øker jernopptaket og kan dermed øke blodprosenten. Brenneslen er vanndrivende og kan bidra til å senke blodsukkeret, og kan øke stoffskifte.
Løvetann Foto: NRK
Løvetann
Inneholder mye kalsium, jern, A-, B- og C- og D-vitamin, tiamin og riboflavin.
Løvetann vokser i skoger, langs veikanter, i beiteområder, og i hager – der det er næringsrik jord. Bladene kan brukes i salater, som krydder eller te. Røttene drikkes som te, kokes i supper eller brukes som rotfrukt. Løvetannen kan også sauteres.
Kjerringråd: Bra mot gikt, forstoppelse og høyt blodtrykk.
Burot Foto: NRK
Burot
Inneholder mye A- og C-vitamin, tiamin og riboflavin og hjelper immunforsvaret.
Buroten vokser på jorder, langs veier og i åpne skogområder, og plukkes rett før den blomstrer. Blomstene og bladene kan tørkes og brukes i te (kokes i ca. 10 minutter). Alternativt kan skuddene ristes og spises med kjøtt.
Kjerringråd: Taes ved forsinket og smertefull menstruasjon. Virker vanndrivende og kan derfor rense nyrer og urinveier. Kan også brukes som kompress mot blåmerker og hovne ledd.
Kjerringrokk Foto: NRK
Kjerringrokk
Inneholder mye fosfor, samt store mengder jern, niacin og C-vitamin, og drikkes hovedsakelig som en vitamindrikk.
Kjerringrokk vokser i hager, i åkrer, og på leirjord. Den drikkes som saft eller urtete, eller brukes som munnskyllevann. Rotstokken kan brukes i salater og som råkost.
Kjerringråd: Styrker skjelettet og har blitt brukt mot nyresykdommer, blærekatarr, åreforkalkning, soppsykdommer m.m.