Kylling i karry står på menyen hos Azhar Muhammad og Mariam Naeem. Og her skal det bli mat - mat for muslimer. For de kan ikke spise alt - i alle fall ikke hva som helst. Det fins en god del matregler i alle religioner. Det gjør det også hos muslimene, sier de.
Ris og grønnsaksblanding er basen her. Mat er kulturelt betinget, sier Mariam.
Halal kjøtt er lovlig mat. Da må en muslim slakte i Guds og Allahs navn. Vi skal jo alle ha mat, og derfor må vi også spise i Guds navn. Men muslimene kan f. eks. ikke spise kjøtt av gris.
Egentlig skal vi spise så lite vi kan, - ikke mer enn vi trenger. Vi skal ikke være griske. Dette går inn i måten å tenke på når vi faster.
Når vi er måteholdne og nøkterne, virker det inn på sjelen vår, og vi ber alltid bordbønn, sier de.
Azhar Muhammad og Mariam Naeem er studenter og studerer ved NTNU i Trondheim for å bli ingeniører. Det gjør de samtidig som de prøver å være gode muslimer - også i matveien.
Kylling i karry
2 kyllinger
1 stor løk
3 båter hvitløk
1 stor tomat
1 strøken teskje salt
Chili etter smak
Krydder: Koriander, kuminfrø, ingefærr (fersk), paprikakrydder
Surr løk, hvitløk, ingefær, chili og salt på middels varme i ca. 10 minutter, til det er mykt og gyldent. Del kyllingen opp i stykker og ha den oppi, og stek i 8 minutter.
Tilsett resten av krydderet og tomaten. La dette steke sammen i 5-10 minutter.
Hell vann over slik at kyllingen dekkes.
Kok i 10 minutter og strø fersk koriander på toppen, så er kyllingen ferdig.
Til kyllingen serveres ris og raita, og det lages slik:
Ris
6 dl. ris
grønnsaksblanding
1 liten løk
1 spiseskje olje
2 ts salt
krydder: Nellik (hele), kanel, pepper
litt vann
Stek løken og krydderet i oljen, og ha så i litt vann og la det småkoke til løken er mer eller mindre borte. Ha i grønnsaksblandingen og vannet til risen (mengde står på pakken),
Kok opp og ha i risen. La koke etter anvisning på pakken.
Raita
1 salathode
tomat
agurk
1 ts salt
krydder: Kuminfrø, chili, jard masala (krydderblanding)
ca. 3 dl. kefir
Hakk salatingrediensene, bland kefiren og krydret, og hell kefiren over salaten.
Ferdig.
Til dessert anbefales fruktsalat, og den lages med den frukten man ønsker eller har for hånda.
Hakk frukten, tilsett sukker, litt chili og jard masala.
Ferdig.
Og’ mat!