iPhone - den nye spiontelefonen?

Hackere kan bruke smarttelefoner for å spionere på eieren gjennom mobilens gps og mikrofon.

Iphone

Når man er pålogget flere forskjellige trådløse nett daglig, kan hackere lett komme seg inn på iPhonen din.

Foto: FREDERIC J. BROWN / AFP

Iphone og andre liknende telefoner blir stadig mer populære - og avanserte. Samtidig blir de også mer sårbare for angrep fra hackere, skriver Jyllands-Posten på sine sider.

Det er amerikanske forskere fra Rutgers University i USA som har forsket på dette.

Blir ikke oppdaget

Forskerne har demonstrert hvordan det er mulig å installere software på mobiltelefonen som gjør det mulig å lytte til møter, lokalisere eieren og tappe telefonen for strøm.

Alt dette kan gjøres uten at det oppdages.

Mer sårbare enn datamaskiner

De nye smarttelefonene er små datamaskiner. Derfor kan de også infiseres på samme måte som vanlige datamaskiner.

De amerikanske forskerne presiserer i en pressemelding at sårbarheten i avanserte mobiltelefoner er enda farligere enn i datamaskiner.

Dette fordi funksjoner som bluetooth og tekstmeldinger åpner for nye veier softwaren kan bruke til å komme inn i telefonen, og fordi folk har med seg telefonen overalt.


Ikke overrasket

Gisle Hannemyr

Gisle Hannemyr, universitetslektor.

Foto: Gisle Hannemyr

- Når noe er en datamaskin, og moderne mobiler er det, er de sårbare for ulike angrep. De går nærmest automatisk på et trådløst nett, og da har du flere kontaktpunkter med omverdenen, sier Gisle Hannemyr, universitetslektor ved Institutt for Informatikk ved Universitetet i Oslo, til NRK.no.

Han er derfor ikke overrasket over resultatene av denne undersøkelsen, selv om han selv ikke kjenner til selve undersøkelsen.

- Telefonene selges med ulike former for lås, og det har lenge vært populært å komme rundt denne låsen. Det er en form for hacking. Så at man kan komme seg inn på den på andre måter enn å åpne operatørlåsen er ikke overraskende, avslutter han.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)